cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. április 26., 09:17

Feljutnak a magyar hokisok az elitbe?

A magyar hoki rajongói két helyre figyelnek egyszerre: Bolzanóra (Bozenre) és Klagenfurtra. Előbbiben április 28-tól kezdődik a divízió I-es férfi jégkorong-világbajnokság, utóbbiban jelenleg is zajlik a szintén divízió I-es női hoki-vb. Mindkét magyar válogatott az A csoportban szerepel, és ha az első két helyen végez, 2025-ben az elitben küzdhet, ahonnan mindkét alakulat tavaly búcsúzott.

magyar jégkorong
Fotó: Magyar Jégkorong Szövetség

Visszajutnak a magyar nők a legjobbak közé? A divízió I/A világbajnokság április 21-től 27-ig zajlik Klagenfurtban, a hat csapatból az első és a második helyezett feljut a 2025-ös elit-vb mezőnyébe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be. A 2023-as bramptoni világbajnokságon Magyarország kilencedikként zárt, és a tizedik Franciaországgal együtt elköszönt az élvonaltól. Három vb az elitben, 2021-ben kilencedik, 2022-ben nyolcadik pozíció, ennél magasabbra nem jutott a magyar női válogatott. Az idei ausztriai tornán megvan az esély a visszajutásra, és három forduló után még ott van a lányok kezében a saját sorsuk. A 21-i első napon a franciák 5-1-re elverték a hollandokat, majd a Dél-Korea-Magyarország mérkőzéssel folytatódott a világbajnokság. Az újonc ázsiaiak lehozták az első harmadot gól nélküli döntetlenre, a másodikban és a harmadikban azonban kaptak egy-egy gólt. Először Huszák Alexandra, másodjára Kreisz Emma talált be. A forduló utolsó meccsén a norvégok este 3-2-re legyőzték a hazaiakat.

Másnap a magyar-hollanddal folytatódott a torna, és Pat Cortina alakulata ismét 2-0-ra nyert. Pázmándi Zsófia az első játékrészben szerzett vezetést a mieinknek, Dabasi Réka a másodikban növelte az előnyt. A kapuban ezúttal is Németh Anikó védett, újra nullára hozta a találkozót. A norvégok büntetőkkel, a tizedik sorozatban 4-3-ra felülmúlták a franciákat, az osztrákok pedig 6-0-ra kiütötték a koreaiakat.

A 23-i pihenőnap után tegnap Norvégia-Magyarországgal kezdődött a harmadik forduló, amely akár az egyik feljutóról is dönthetett. Az első harmadban nem esett gól, a másodikban a skandinávok jutottak előnyhöz Mathea Fischer találatával. A harmadikban Huszák emberelőnyből  kiegyenlített, a hosszabbításban maradt a döntetlen, a büntetőpárbajban a nyolcadik páros döntött, miközben az első öt játékos közül csak egy-egy talált be mindkét oldalon. Millie Rose Sirum vitte be a győztes találatot, a 2-1-es északi győzelem egy pontot jelentett a magyaroknak is. A másik két összecsapás több gólt hozott, Hollandia 3-1-re legyőzte Dél-Koreát, Franciaország pedig 5-3-ra Ausztriát.

A franciák, a norvégok és a magyarok is 7 pontosak három kör után, az osztrákok és a hollandok 3 pontot szereztek, a koreaiak pont nélkül állnak. Április 25. ismét pihenőnap a vb-n, 26-án Franciaország-Dél-Korea, Hollandia-Norvégia és Ausztria-Magyarország mérkőzéseket játszanak le. Az utolsó fordulóban, 27-én Norvégia-Dél-Korea, Magyarország-Franciaország, valamint Ausztria-Hollandia találkozókat rendeznek. A franciák elleni meccsnek kellene döntenie arról, hogy a norvégok mellett ki juthat fel a 2025-ös csehországi (České Budějovice) elit-vb mezőnyébe. Ami már eldőlt, hogy a szlovákok megnyerték a rigai divízió I/B világbajnokságot, és egy év után visszajutottak a divízió I/A-ba. Az idei uticai vb-n Kanada hosszabbításban győzte le az Egyesült Államokat a döntőben, Finnország szerezte meg a bronzérmet, a két újonc, Kína és Dánia azonnal kiestek az élvonalból.

A magyar férfi jégkorong-válogatott április 28-tól május 4-ig a bolzanói divízió I/A világbajnokságon vesz részt. Tavaly a tizenötödik helyen végzett a csapat az elit-vb-n, és a szlovénokkal együtt kiesett az élvonalból.

A kanadai Don MacAdam 2023 októbere óta irányítja a válogatottat, és a torna előtt öt felkészülési mérkőzést játszottak Háriék. Április 12-én és 13-án Lengyelországban kétszer is vereséget szenvedtek (5-2, 6-2) az elitben szereplő hazaiaktól, majd 19-én a székesfehérvári Alba Aréna megnyitóján 2-1-re legyőzték a szintén élvonalbeli norvégokat, másnap 3-2-re diadalmaskodtak, 23-án pedig már a vb helyszínén, Olaszországban, Meranóban 5-6-ra felülmúlták a hazaiakat. A keretben ott találjuk Hári Jánost, Sofron Istvánt, Varga Balázst, Galló Vilmost, Sebők Balázst, Erdély Csanádot, Bálizs Bencét és Stipsicz Bencét, vagyis a megszokott, biztos neveket, rajtuk is múlik, hogy ez a válogatott az első kettőben tud-e végezni a világbajnokságon, és képes visszajutni az elitbe azonnal. Április 28-án a tavalyi divízió I/B-győztes Japán, 30-án Dél-Korea, május 1-jén Románia, 3-án Olaszország, 4-én Szlovénia lesz az ellenfél.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.