A magyar válogatott pénteki ellenfelének két játékosa is koronavírusos lehetett

2021. január 17., 06:00
Rajkovics Péter

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség magyar férfi válogatottnak küldött tájékoztatása szerint a Zöld-foki köztársaság két játékosa a csapatok mérkőzése utáni PCR-teszten pozitív eredményt produkált.

Fotó: mksz.hu

Az Egyiptomban a héten indult világbajnokság már a kezdés is tele volt bonyodalmakkal, amelyek nem segítették a játékosok felkészülését. Válogatottak mondták le a részvételt a biztonsági feltételek miatt és a helyszíni beszámolók is arra utalnak, a szervezők nem állnak a helyzet magaslatán. A kritikusok szerint csupán azért nem halasztották vagy törölték a világeseményt, mert az a nemzetközi szövetség elnökének hazájában kerül sorra.

A magyar csapat Zöld-foki köztársaság elleni találkozója, amely a nyitányt jelentette a magyaroknak, ugyancsak elég érdekes körülmények között zajlott. Az esti találkozó előtt a válogatott nem tudta, egyáltalán lesz-e mérkőzés, mert az ellenfél keretében több koronavírusos esetet is kimutattak. A találkozót végül megtartották, amelyen a magyar válogatott 34-27-re győzött.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség magyar válogatottnak szombaton küldött tájékoztatása szerint viszont a Zöld-foki köztársaság két játékosa január 15-én, a két együttes mérkőzése utáni PCR-teszten pozitív eredményt produkált. A tájékoztatás szerint az érintett játékosok januárban átestek a koronavíruson, így feltehetőleg nem fertőzőek, a magyar válogatott azonban levélben kért azonnali tájékoztatást az IHF-től.

"Sürgős választ kértünk a nemzetközi szövetségtől, azt tudakolva, hogy mely játékosokról van szó, hiszen fontos tudnunk, hogy ők mennyi időt és milyen poszton játszottak ellenünk pénteken – mondta el a helyszínen Nagy László, az MKSZ alelnöke. – Ezen kívül bizonyítékot is szeretnénk kapni, hogy ezek a játékosok korábban valóban átesetek a fertőzésen, ezért megkértük az IHF-et, hogy végezzenek antitest-tesztet az érintett játékosokon. A magyar delegáció tagjai ma újabb PCR-teszten vesznek részt, miként minden nap. Nagyon bizonytalan a helyzet, nem tudjuk, hová vezet a sok pozitív eset. Játszani szeretnénk, versenyezni, a biztonságunknál azonban semmi nem fontosabb. Nehéz ilyen hírek és információk birtokában a mérkőzésekre fókuszálni, de ezzel minden csapat így van.