2022. augusztus 18., 09:48

A magyar kézilabda jövője biztosított

Két korosztályos tornán is elődöntőt játszottak a magyar kézilabdázók, itt bronz, ott negyedik hely lett a vége. A női U18-as válogatott az augusztus 10-én véget ért észak-macedóniai világbajnokságon a bronzmérkőzésen 27-26-ra legyőzte Hollandiát. A férfiak a 14-én befejeződött montenegrói ifjúsági Európa-bajnokságon 29-22-re kikaptak Németországtól, szintén a bronzért vívott csatában.

kézilabda
Fotó: MTI
A jelentős hátrányt sikerült a lányoknak ledolgozni, és bronzérmesek lettek

Amagyar lányok a legesélyesebb csapatként készültek az ifjúsági világbajnokságra. A tavalyi U17-es montenegrói Európa-bajnokságot megnyerték, 25-19-re verve a döntőben a németeket. A 2022-es U18-as – mindkettőt ifjúsági korosztálynak nevezik – világbajnokságra az első tizenhárom helyezett kvalifikálta magát, igaz, a harmadik helyen végző oroszokat később a háború miatt „eltanácsolták” a részvételtől.

Miért fontos ezt megemlíteni?
Az utolsó két vb-n (2016, 2018) Oroszország végzett az első helyen, magyarán a jövő az orosz kézilabda számára is biztosított. A 2020-as horvátországi tornát nem rendezték meg, vagyis egy korosztály kimaradt ezzel, és azt is érdemes megjegyezni, hogy a 2018-as döntőben a magyarokat múlták felül az oroszok, viszont az utolsó két kontinensviadalt Magyarország húzta be.

Az észak-macedóniai vb-t eredetileg Georgia rendezte volna, csakhogy az ukrajnai háború közbeszólt, úgyhogy Szkopje volt a torna helyszíne. A másik fontos „mellékese” a tornának, hogy itt debütált a vax nélküli labda. A magyar válogatott szövetségi edzője, Bohus Beá-ta ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ez a jobb, technikásabb csapatokat jobban érinti.

A magyar csapat magját a NEKA (8 játékos) és az FTC (4 játékos) alkotta. Mindenesetre a vb nyitónapján, július 30-án 39-23-ra legyőzték Argentínát, majd következett a jóval erősebb Spanyolország és Franciaország. Előbbi válogatottat 28-26-ra, utóbbit 22-21-re felülmúlta Bohus csapata, a H csoport élén tehát Magyarország végzett. A középdöntő IV-es csoportjában, mondhatni könnyű meccsen, 32-16-os győzelmet arattak Brazília felett, a következő találkozó viszont jóval nehezebbnek ígérkezett. A norvégok ellen a félidőben 9-9 volt az állás, a második félidőben ritmust váltottak a magyarok, végül magabiztosan, 24-19-re diadalmaskodtak. Magyarország százszázalékos mérleggel ezt a csoportot is megnyerte, a franciák viszont lemaradtak a legjobb nyolcról.

Az augusztus 7-i negyeddöntőben Egyiptommal csapott össze a magyar válogatott. Az afrikaiak addig csak a dánoktól kaptak ki, és tartották a lépést Farkasékkal. A félidőben 12-10 volt ide, az utolsó tíz percben aztán sikerült ellépni tőlük, a végeredmény 28-23 lett, Simon Petra nyolc góljának is köszönhetően.

Az egyetlen szépséghiba, hogy a csapat irányítója, a győri Farkas Júlia ujjsérülést szenvedett, és az ETO hivatalos honlapja szerint két hónapos kihagyás várhat a játékosra. Másnap jöhetett a Dél-Korea elleni elődöntő, amely fordulatos meccset hozott. A lányok 10-8-as vezetésnél megtorpantak, az ázsiaiak öt gólt dobtak sorozatban, a félidőben 17-16-ra vezettek. A folytatásban Simonék fordítottak, három góllal is elléptek, a végén azonban a koreaiak bírták jobban, és 30-29-cel bejutottak a döntőbe.

A Hollandia elleni 10-ei bronzmeccsen Simon 9 gólt szerzett, a szünetre azonban 12-16-ra meglógott az ellenfél, sőt, ezután 14-20-ra is vezetett a második játékrészben, a jelentős hátrányt azonban sikerült ledolgozni, a végeredmény 27-26, Magyarország bronzérmes lett.

A finálét Dél-Korea nyerte 31-28-ra Dánia ellen, mindkét alakulat pontveszteség nélkül jutott el a nyolcadik mérkőzésig. Simon Petra irányítót beválasztották a torna álomcsapatába. A vb-n részt vett a szlovák válogatott is, a huszonhatodik helyen zárt.

kézilabda
Fotó:  MTI
Nyolc éve játszott utoljára a legjobb négy között a magyar ifjúsági válogatott
Kovács szerezte a legtöbb gólt

A férfi U18-as válogatottól aligha várt bárki is hasonló eredményt. Az augusztus 4-14-e közt megrendezett montenegrói Európa-bajnokság első mérkőzésén rögtön meglepetés született, 35-32-re legyőzték a magyarok a címvédő (2021) németeket az A csoportban. Kovács Tamás 15, Csörgő Kristóf 12 gólt dobott, lehetett mire építeni a folytatásban. Másnap Izland következett, 30-23-as győzelem, két nappal később Lengyelország, 34-32-es újabb siker, és csoportelsőség. Mindkét találkozón Kovács szerezte a legtöbb gólt. A középdöntő M1-es csoportjában Portugáliával csapott össze először Kárpáti Krisztián alakulata, és szoros meccsen, az utolsó másodpercekben 24-23-ra nyert, pedig a félidőben hárommal vezetett az ellenfél. Csörgő vitte ezúttal a hátán a csapatot, a magyar gólok felét ő jegyezte, a győzelem egyben elődöntőt is jelentett. Horvátországtól 28-25-ra kikapott a válogatott, ennek ellenére ismét csoportelsőként jutott tovább a gárda.

Nyolc éve játszott utoljára a legjobb négy között a magyar ifjúsági válogatott, 2014-ben a lengyelországi Eb-n ezüstérmet szerzett.

Az augusztus 12-i elődöntőben Svédországgal küzdöttek a fiúk, az első játékrészt még ők nyerték meg 16-15-re, a másodikat azonban a skandinávok, a végeredmény 30-33 lett. A másik elődöntőben Spanyolország harcolt Németországgal, 32-29-es sikerrel a déliek jutottak a fináléba.

A vasárnapi bronzcsatán tehát ismét a németekkel csaphatott össze Kárpáti alakulata, ám ezúttal a címvédő nyert, 12-15-ös félidei állás után 22-29-re. Az első negyedórában még bírta a tempót a csapat, de a németek végig jobbak voltak, csak megközelíteni sikerült őket, a második félidőben már alaposan elhúztak.

A döntőben szintén két olyan válogatott játszott, amely találkozott egymással a csoportmeccsek során. Akkor 40-33-as spanyol győzelem született, és az Eb utolsó összecsapásán ismét a spanyolok kerekedtek felül, 34-32-re megverték a svédeket, ezzel mind a hét mérkőzésüket megnyerték a kontinenstornán. A podgoricai Európa-bajnokság álomcsapatába is bekerült egy magyar, a balátlövő Csörgő Kristóf. Magyarország a negyedik helyezéssel kiharcolta a 2023-as horvátországi ifjúsági világbajnokságon való részvétel jogát. A legutóbbi U19-es vb-t 2019-ben rendezték meg, amelyen a magyar válogatott az ötödik helyen végzett, a tavalyi görögországi elmaradt.

Megjelent a Magyar7 2022/33. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.