2022. augusztus 24., 10:32

A bennmaradásban bízik a magyar női jégkorong-válogatott

A bennmaradásban bízik a magyar női jégkorong-válogatott a csütörtökön kezdődő dániai elitvilágbajnokságon, de akár még a negyeddöntőt is elérheti Pat Cortina szövetségi kapitány csapata.

női jégkorong
Fotó: jegkorongszovetseg.hu

Az együttes először lép majd pályára azután, hogy

a nemzetközi szövetség (IIHF) visszaállította a koronavírus-járvány előtt érvényes kiesés-feljutás rendszerét.

Tavaly a magyar válogatott a történelmi, első A-csoportos vb-jén Dániát legyőzve a kilencedik helyen zárt Calgaryban, de az akkori szabályok miatt nem volt búcsúzó. Többek között ezért lehet most Dánia a házigazda. Ugyanakkor az orosz-ukrán háború miatt a 2021-ben ötödik oroszok most nem indulhatnak, helyettük a korábban szebb időszakot megélt - például 2006-ban még olimpiai döntőt játszott, kétszeres vb-bronzérmes (2005, 2007) - svédek szerepelhetnek.

A mostani tornán az utolsó helyezett esik ki a magyar érdekeltségű ötösből, és ebből a csoportból a legjobb három játszhat majd a negyeddöntőben.

Pat Cortina alakulata Frederikshavnben csütörtökön a németekkel, pénteken a legutóbbi vb-n hetedik csehekkel, majd vasárnap a házigazda dánokkal, végül pedig hétfőn a svédekkel találkozik. A felkészülési szakaszban a csapat két-két mérkőzést vívott a dánokkal és a németekkel, és mind a négy alkalommal egyetlen góllal kapott ki. A csehek tavaly - éppen a magyarok elleni sorsdöntő összecsapást megnyerve kijutottak a februári pekingi olimpiára, ahol hetedikként zártak. Az utolsó csoportellenfél, a svéd együttes 2019-ben meglepetésre kiesett az elitből a 2020-as vb-t a koronavírus-járvány miatt nem rendeztek meg, és most az oroszok kizárása miatt kapott helyett Dániában.

Az előzetes esélyek alapján a német, a dán és a svéd csapat legyőzhető, így aztán a bennmaradásban joggal bíznak a játékosok és a szakmai stáb tagjai, két győzelemmel pedig a negyeddöntő is elérhető.

A herningi ötösben szerepel az amerikai, a címvédő, olimpiai bajnok kanadai, valamint a finn, a svájci és a japán válogatott, melléjük lehet bekerülni a negyeddöntőbe a magyar csoportból.

Az IIHF 1990 óta rendez női vb-t, az első nyolcat Kanada nyerte. Azóta az Egyesült Államok is felnőtt mellé, a legutóbbi 12 tornából kilencen az amerikaiak diadalmaskodtak, a másik három alkalommal pedig a kanadaiak. Azaz kizárólag ez a két ország tudott eddig vb-aranyat begyűjteni (11-9 Kanada javára).

Az amerikaiak mind a húsz döntőben érdekeltek voltak, Kanada a 2019-es kiírásban bronzérmes lett, az akkori házigazda finnek végeztek a második helyen. Eddig hat ország tudott dobogóra állni Kanada, az Egyesült Államok és Finnország mellett: az oroszoknak három, a svédeknek két, a svájciaknak pedig egy bronzérmük van.
 

Az utolsó öt vb dobogósai:
2015 (Malmö): 1. Egyesült Államok, 2. Kanada, 3. Finnország
2016 (Kamloops): 1. Egyesült Államok, 2. Kanada, 3. Oroszország
2017 (Plymouth): 1. Egyesült Államok, 2. Kanada, 3. Finnország
2018: az olimpia évében nem rendeztek vb-t
2019 (Espoo): 1. Egyesült Államok, 2. Finnország, 3. Kanada
2020: a koronavírus-járvány miatt elmaradt
2021 (Calgary): 1. Kanada, 2. Egyesült Államok, 3. Finnország, ...9. Magyarország    
 
A magyar csapat:
kapusok:
Németh Anikó (MAC Budapest), Révész Zsuzsa (Debreceni HK), Bogáti Bianka (Budapest JA)
hátvédek:
Baker Taylor (MAC Budapest), Kiss-Simon Franciska (KMH Budapest), Knee Sarah (KMH Budapest), Márton Adél (Budapest JA), Mayer Fruzsina (HTI, kanadai), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (Dartmouth College, amerikai)
csatárok:
Dabasi Réka (KMH Budapest), Garát-Gasparics Fanni (MAC Budapest), Horváth Imola (Göteborg HC, svéd), Huszák Alexandra (KMH Budapest), Jókai-Szilágyi Kinga (EHV Sabres, osztrák), Kreisz Emma (Stanstead College, kanadai), Metzler Regina (Vasas SC), Pázmándi Zsófia (MAC Budapest), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Mira (University of Maine, amerikai), Strobl Lara (Budapest JA), Szamosfalvi Petra (KMH Budapest), Williams Hayley (KMH Budapest)
 
A magyarok vb-mérkőzései (Frederikshavn)
csütörtök: Magyarország-Németország 15.30
péntek: Magyarország-Csehország 19.00
vasárnap: Magyarország-Dánia 17.00
hétfő: Magyarország-Svédország 19.30
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.