Zuzana Čaputová megkapta a második védőoltást

2021. január 21., 15:46
ma7 | TASR

Zuzana Čaputová államfőt a héten beoltották a COVID-19 betegség elleni vakcina második adagjával.

Fotó: Zuza Čaputová facebook

Ezt Martin Strižinec elnöki szóvivő erősítette meg a TASR hírügynökségnek csütörtökön.

A fáradtságon és az izomfájdalmon kívül, amire előre figyelmeztették az elnök asszonyt, nem jelentkeztek nála más mellékhatások, nem lépett fel komplikáció sem 

– közölte Strižinec.

Az államfő az első adagot még 2020. december 27-én kapta meg a Pozsony-főrévi Egyetemi Kórházban. Akkor azt mondta, hogy a vakcina a legjobb eszköz, amelynek segítségével kikerülhetünk a világjárvány okozta súlyos helyzetből.

A második adag oltóanyagot már megkapta Vladimír Krčméry infektológus is, akit Szlovákiában elsőként oltottak be az új koronavírus ellen 2020. december 26-án.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint január 18-ig összesen 582 személy kapta meg a második oltást, köztük a szakmai konzílium tagjai és néhány miniszter is.

A második oltás beadási határidejét némileg kitoltuk, legkésőbb az első oltás utáni 28. napon lesz beszúrva

 – közölte a tárca.

A Comirnaty oltás leggyakoribb mellékhatásai a szúrás helyén érzett fájdalom, a szúrás helyének bepirosodása, a fáradtság, a fejfájás, az izom- és ízületi fájdalom, a hidegrázás és a láz.

Ritkán előfordul súlyos allergiás reakció is, az ún. anafilaxiás sokk.

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) közleménye szerint a védőoltást mindig orvosi felügyelet mellett, egészségügyi intézményben kell beadni, hogy a beoltott személyt szükség esetén azonnal el tudják látni.