2022. január 23., 12:17

Zuzana Čaputová máris több elnöki amnesztiát osztott ki, mint elődje, Andrej Kiska az öt éves ciklusa alatt

A szlovák köztársasági elnök, Zuzana Čaputová összesen öt államfői kegyelmet osztott ki a 2021-es évben, de több mint 1400 megkeresésre nemet mondott.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Elnöki kegyelmet kapott például egy 47 éves nő, akit sikkasztás miatt ítéltek el.

Ebben az esetben az államfő azt vette figyelembe, hogy a nő egyedül neveli beteg gyermekét.

Zuzana Čaputová egy 29 éves anyának is elengedte a büntetése egy részét, aki négy kiskorú gyermeket nevel. A nőt azért ítélték el, mert nem tudta kifizetni az éves gyerektartási díjat. Az államfő figyelembe vette azt, hogy a nő egész életében adósságban úszott, de az utóbbi időben javult a helyzet és azóta a teljes tartozást megfizette, illetve a tartási kötelezettségét jelenleg is szabályszerűen teljesíti.

Szintén amnesztiát kapott egy 24 éves külföldi anya, akit lopásért ítéltek el. A lopásért három hónap börtönbüntetést kapott.

Az államfő figyelembe vette a nő szociális helyzetét.

Čaputová többek között egy 56 éves férfit mentett fel részlegesen az államfő a büntetése alól. A férfit marihuána birtoklása miatt ítéltek el tíz évre.

Az államfő nyolc évet elengedett a büntetéséből, mert a férfi a tiltott anyaggal nem kereskedett.

A 2021-es év utolsó elnöki kegyelemben részesült személye egy 31 éves anya volt, aki a súlyosan beteg lányának, illetve hat másik gyermekének nem tudta igazolni az iskolában lévő hiányzásokat.

Zuzana Čaputová 2019 óta összesen 14 elnöki kegyelmet osztott ki. Ez már most több, mint amennyit elődje, Andrej Kiska kiosztott az öt éves ciklusa alatt.

A Szlovák Köztársaság igazságügyi minisztere által az államfő részére benyújtott kegyelmi kérelem és egyéb iratok alapján az elnök dönthet úgy, hogy a bűncselekmény elkövetéséért jogerősen elítélt személynek kegyelmet ad. A kegyelmi kérelem idejére a büntetés felfüggesztését is el lehet rendelni. Az ítéletet vagy annak egy részét feltételesen is elengedheti a köztársasági elnök.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.