2021. október 13., 12:45
Frissítve: 18:31

Zsuzsováék 21 évet kaptak Basternák László meggyilkolásáért

A Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Speciális Büntetőbíróság ítéletét az egykori ógyallai polgármester, Basternák László meggyilkolásának ügyében. Alena Zsuzsová, Roman Ostružlík és Vladimír Mosnár 21 évet kapott.

Fotó: TASR
Nem szívesen mondom, de az első nagy politikai gyilkosság nem Kuciak úr és barátnője megölése volt, hanem Basternák úré”

– nyilatkozta a Denník N-nek Csáky Pál, volt kormányalelnök, az MKP egykori elnöke.

Basternák László Ógyalla főellenőre, az MKP megyei és helyi képviselője, valamint a település korábbi polgármestere volt. 2010-ben ismét ringbe szállt a polgármesteri székért. Július 9-én, még a választások előtt, amelyek ősszel voltak, lelőtték. A gyilkosságot egy másik polgármesterjelölt, Roman Ostružlík rendelte meg, aki akkor a Most-Híd színeiben indult.

A gyilkosságot Alena Zsuzsová intézte, aki a vád szerint hasonló közvetítő szerepet játszott Ján Kuciak 2018-as meggyilkolásában is. Basternák megölésére Vladimír Mosnárt bérelte fel. Neki viszont nem sikerült a regionális politikust lelőnie, ezért a megbízatást átadta Štefan Kaluznak. Ismerősök voltak, a Sýkora-bandához tartoztak. Kaluz volt az, aki végzett az ógyallai polgármesterrel.

A Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Speciális Büntetőbíróság ítéletét, és a vádlottak minden fellebbezését elutasította, valamint az ügyészét is, aki 25 éves büntetést kért. Ostružlík, Zsuzsová és Mosnár tehát 21 évig börtönben marad, Kaluzt még 2011-ben 25 évre ítélték.

A Legfelsőbb Bíróság döntése azt is jelenti, hogy mindenkit, akit a Kuciak-gyilkosságban meggyanúsítottak, már jogerősen elítéltek, hosszú időre rács mögé került.

Csáky: Alábecsültük a dolgot

Ha Basternák László ügye tíz évvel később történik, valószínűleg nem végződött volna ilyen tragikusan. Mai szemmel érthetetlen, hogy a rendőrség és a politikai hatalom nem tudta őt megvédeni. Meggyilkolását ugyanis csak harmadszorra sikerült véghez vinni, még ha ő maga csak egy kísérletről tudott is.

Mosnár már 2010 márciusában megpróbálta megölni Basternákot, vagyis négy hónappal azelőtt, hogy ez sikerült volna. Az áldozat a feleségével, Ildikóval sétálásból tért haza, amikor Mosnár közelről lövést adott le rá, majd elmenekült. Csak a kaput találta el.

A rendőrség ekkor azt a tájékoztatást adta, hogy elkezdték a nyomozást, de ez volt minden. A hírt az összes médium leadta, de különösebb nyugtalanságot nem váltott ki. Mosnár ezt követően megpróbált bombát elhelyezni Basternák szeméttárolójában, de az nem robbant fel.

Miért nem kapott rendőri védelmet Basternák? Miért nem csináltak ebből alap témát a politikai pártok?

Beismerem, alábecsültük a dolgot”

–  mondja ma Csáky Pál, Basternák egykori párfőnöke. És a rendőrség is alábecsülte az ügyet.

Ha a rendőrség határozottabban lépett volna fel, Kuciak úrnak nem kellett volna meghalnia, az a csoport ugyanis azt követően már nem engedhette volna meg magának, amit később tett”

– teszi hozzá. Csáky, akit a gyilkosság sokkolt, azelőtt soha nem gondolta volna, hogy a dolgok idáig fajulhatnak.

Az első gyilkossági kísérlet idején Robert Kaliňák volt a belügyminiszter, és nem sokkal a parlamenti választások előtt jártunk. Maga a gyilkosság pedig egy hónappal a választások után, Iveta Radičová kormányzása idején történt, az igazságügyminiszter akkor Daniel Lipšic volt.

Amikor később elgondolkodtam ezen, furcsának tűnt, miért nem néztük alaposabban utána már márciusban, amikor az első gyilkossági kísérlet történt. Senkinek sem voltak tapasztalatai, valószínűleg alábecsülték az ügyet a rendőrség részéről is. Ha nem is kapott volna védelmet, valamilyen rendőrautó a közelben lehetett volna, követhették és figyelhették volna, ki járkál a háza körül”

– mondja az akkori MKP-elnök.

Csáky a bíróságon azt mondta, Basternák valóban félt. A nyári nagy hőségben golyóálló mellényben érkezett a párt országos tanácsának pozsonyi ülésére.

Mondtam neki, vegye le a zakóját, de még ott is attól félt, hogy valaki rálőhet. Körülbelül 90 ember volt ott”

– emlékezik Csáky.

Szerinte láthatóan stresszes volt, és magába zárkózott, ezért inkább már nem is kérdezte őt a részletekről, csak az alapvető dolgokra kérdezett rá.

Fotó:  TASR

„Azt mondtam neki, veled vagyunk, szurkolunk neked, szorítunk neked, de bevallom, azt gondoltam, kicsit eltúlozza, ma már biztosan tudom, hogy tévedtünk”. Csáky az egész ügyet regionális konfliktusnak vélte, és nem gondolta, hogy ez lesz a vége.

Az, hogy meg akarják félemlíteni, világos volt, de hogy megölnék, az még álmunkban sem jutott eszünkbe.”

Csáky felidézi azt is, hogy Basternák milyen kritikus hangnemben beszélt ellenlábasáról, Ostružlíkról. Azt mondta, nagyon tisztességtelen és éles kampányt folytat, de azt nem, hogy az életére törne.

Az MKP volt elnöke úgy emlékezik, hogy 2010-ben a Basternák elleni támadást követően óvatosan fogalmazott, és nem támadta a Most-Híd jelöltjét.

A Basternák-üggyel az elnökségen sem foglalkoztak. Csáky erre a választások után akart visszatérni, de a Most-Híddal ellentétben az MKP nem jutott be a parlamentbe, és ő visszalépett a pártelnöki tisztségéből. A megoldással már elkéstek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.