2023. szeptember 6., 16:35

ZMOS: Az illegális migrációra az államnak fel kell készülnie

Az illegális migrációra az államnak kell felkészülten reagálnia, ellenkező esetben a következmények a városkat és falvakat fogják sújtani.

A belügynek kell lépnie
Jozef Božík
Fotó: TASR

Erre Jozef Božik, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) elnöke hívta fel a figyelmet.

Mint megjegyezte: az állam erre hivatott szervei kell, hogy felkészültek legyenek, az önkormányzatok és az állampolgárok csak közreműködők lehetnek. Egyúttal felszólította a belügyminisztériumot, hogy folyamatosan kövesse azokat a kiadásokat, amelyeket az önkormányzatok kénytelenek fordítani az illegális migránsok ellátására és ezeket következetesen térítse meg.

Az nem lehet, hogy nem vagyunk felkészülve, nincs rendszerünk, sem operatív jellegű reakciónk és mindez problémaként zúdul a városokra és a falvakra még olyankor is, amikor az illegális migránsok csak egy napra árasztják el tömegesen a településeket. Nem az ellen vagyunk, hogy megjelenjenek a városainkban és a falvainkban, elvégre rendelkeznek megfelelő infrastruktúrával és egyéb szolgáltatásokkal, mint az állomások vagy az üzletek, de elsőként az állam erőszakszerveinek kell reagálniuk. A települések lakosságának biztonsága nem kerülhet veszélybe"

- szögezte le Božik.

Felhívta a figyelmet, hogy a városok és a falvak nem lehetnek azok, akik elsőként reagálnak és forrásaikat, energiájukat és pénzüket használják fel a probléma megoldásához. A ZMOS csak hatékonyan segítheti az állam válságkezelő egységeit.

Amennyiben az intézkedések nem lesznek rendszerszintűek és koordináltak ezekben a helyzetekben, követelni fogjuk az összes keletkezett költség megtérítését"

 jelezte a ZMOS elnöke.

Kifejtette, hogy a belügyi tárcának meg kell határoznia az illegális migránsok tranzit területeit és pihenőhelyeit, ahol megfelelő krízispontokat tud létrehozni.

Ismert számunkra, hogy miképp oldják meg ezt a helyzetet a nyugat-európai országokban, és azzal is tisztában vagyunk, hogy mindenekelőtt csak tranzitország vagyunk, de ha ez nem lesz koordinált, rendszerszintű és operatív, állandó robbanásveszélyt jelent önkormányzataink számára"

- jegyezte meg Božik, hozzá téve, hogy a belügy a szomszédos országok illetéseivel is felvette a kapcsolatot és tisztában van az érvényes szabályokkal. 

Ezért feltételezi, hogy a problémák anyagi természetűek. Amennyiben betartjuk az európai biztonsági előírásokat, akkor ezzel párhuzamosan elvárható, hogy az EU költségvetési forrásaiból finanszírozni lehet ezeket a krízispontokat, mivel ehhez nincsenek a saját költségvetésünkben anyagi források.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.