2023. július 8., 08:00

Zelenszkij Ódor mellett elődjével is találkozott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki szlovákiai látogatása során találkozott Eduard Heger volt miniszterelnökkel és Jaroslav Naď volt védelmi miniszterrel is. Zelenszkij köszönetet mondott a Heger-kormánynak az Ukrajnát és az ország lakosságát segítő döntéseiért – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Matúš Mandrák, a Demokrati sajtóosztályának munkatársa.

Heger Zelenszkij
Fotó: Eduard Heger FB-oldala

A párt tájékoztatása szerint Zelenszkij méltatta Szlovákia Ukrajnának nyújtott humanitárius és katonai segítségét, a MiG-29-es vadászrepülőgépeket, a Božena aknamentesítő rendszert, a Zuzana 2 lövegeket és az S-300-as légvédelmi rendszert is beleértve. „Volodimir Zelenszkij pozsonyi látogatása egyértelmű jele annak, hogy Ukrajna nagyra értékeli Szlovákia segítségét és az országaink közötti stratégiai partnerséget. Szlovákia azon országok közé tartozik, amelyek a jó, a jog és az igazságosság oldalán állnak" – szögezte le Heger.

A volt miniszterelnök szerint minden szlovák állampolgár stratégiai és biztonsági érdeke, hogy a szabad Ukrajna az Európai Unió és a NATO tagja legyen. Ez a döntés azonban számos feltételhez kötött.

„Hiszem, hogy Ukrajna a közeljövőben képes lesz eleget tenni ezeknek a feltételeknek. Érvényes az, hogy Ukrajna jóléte a mi jólétünket is jelenti" - jegyezte meg Heger.

Naď annak jelenként értékelte az ukrán elnökkel folytatott találkozót, hogy Ukrajna hálás az országnak nyújtott segítségért. „Nem szokványos az, hogy egy államfő a hivatalos programján kívül is találkozón vegyen részt. Azt, hogy Volodimir Zelenszkij személyesen találkozott Eduard Hegerrel és velem, hálája és megbecsülése egyértelmű gesztusaként értékelem. A nehéz időkben kiálltunk szomszédunk, barátaink mellett, amit az elnök kellőképpen értékel" - mondta a volt miniszter.

Az ukrán elnök Csehországból érkezett Szlovákiába, ahol a három legfőbb közjogi méltósággal találkozott. Zelenszkij a héten Bulgáriába is ellátogatott. Útja során olyan országokban tesz látogatást, amelyek támogatják Ukrajnát.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.