lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2021. június 1., 13:29

Za ľudí: Kiska rendkívüli pártkongresszust szorgalmaz

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke leváltotta a pártmenedzseri posztról Roman Krpelant. A TASR-nek megerősítette, hogy már régóta elégedetlen volt a munkájával. A párt elnökségének kedden este kellene üléseznie, a pártalapító Andrej Kiska levelet küldött a testület tagjainak, melyben mihamarabb rendkívüli pártkongresszus összehívását javasolja.

Andrej Kiska
Andrej Kiska nem indul az elnöki posztért
Fotó: TASR

Remišová szerint Krpelannal az elnökség más tagjai is elégedetlenek voltak. „Az alapszabály szerint főmenedzserként országos és regionális szinten is neki kell koordinálnia a párt tevékenységét, és az eddigi eredmények nem voltak meggyőzőek, sem a kampány idején, sem a párt választások utáni megszervezésében” - jelentette ki Remišová a TASR-nek, hozzátéve, már rég le akarta váltani, de újabb és újabb esélyt adott neki.

Krpelan a TASR-nek úgy reagált, leváltásának valódi oka az, hogy eltér a véleménye a tisztújító kongresszussal kapcsolatban.

A cél, hogy az utolsó pillanatban megváltozzanak az erőviszonyok a párt elnökségében, ahol eddig Veronika Remišová támogatói kisebbségben voltak. Ezt igazolja, hogy a múlt héten igyekeztek leváltani Tomáš Lehotský pártigazgatót”

- mondta Krpelan. Hozzátette, a pártmenedzser és a pártigazgató automatikusan tagja a párt elnökségének, és Remišová ezért nem engedte eddig, hogy a rendkívüli tisztújító kongresszusról szavazzanak.

Kiska is megszólalt az ügyben, az elnökség tagjainak küldött levele a TASR birtokában van. Abban azt írja, ha az elnökség tagjai nem tudnak megegyezni a párt irányultságával kapcsolatos kérdésekben, akkor a tagságnak kell kimondania a végső szót.

Egyúttal mindenkit arra szólított fel, hogy a rendkívüli kongresszusig ne üzengessenek egymásnak a médián keresztül. Kiska azt is hozzátette, jelenleg semmilyen jogköre nincs a pártban, és személyi kérdésekbe sincs beleszólása. Remišová a közösségi oldalán azt írta, a hétvégén találkozott Kiskával. „Egyetértettünk abban, hogy árt a pártnak az ellentétek sajtóban való kiteregetése, és ez nem folytatódhat tovább” - közölte Remišová. Hozzátette, a párt elnökeként azon van, hogy a két szárny visszatérjen az értelmes vitához és abba az egész tagságot bevonják.

A Za ľudí elnökségének több tagja, köztük Mária Kolíková igazságügyi miniszter is tisztújító kongresszus összehívását akarja elérni. Szerintük Remišová rosszul vezeti a pártot és elveszítette a bizalmukat. Kolíková azt mondta, még korai azzal kapcsolatban nyilatkozni, hogy indul-e a pártelnöki posztért. A párt több kerületi elnöksége is rendkívüli kongresszust szeretne.

Kolíková a hétvégén azt mondta, ha döntés születne a kongresszus összehívásáról, akkor addig vitalehetőség nyílna a pártban az új elnök személyéről, és a jelöltek is ismertethetnék elképzeléseiket a tagsággal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.