2021. június 22., 07:44

Von der Leyen Brüsszel áldását hozta a szlovák helyreállítási tervre

Zöld utat kapott a 6,3 milliárd euró értékű szlovák helyreállítási terv, jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke, méltányolva, hogy Szlovákia az elsők között nyújtotta be a tervezetet. A gyorsaság mellett kiemelte a helyreállítási terv értékeit is. Von der Leyen szerint a tervezet minden követelménynek megfelel, ambiciózus és színvonalas.

Eduard Heger Ursula von der Leyen
Fotó: TASR

Hozzátette:

a tervezetbe foglalt reformok és beruházások erősebbé, ellenállóbbá és felkészültebbé teszik Szlovákiát.

Megjegyezte, hogy az ország a teljes költségvetési keretösszeg 43 százalékát az ún. zöld átállásra, 21 százalékát pedig a digitalizálásra fordítja. Az utóbbival összefüggésben az EB elnöke az iskolákat és a vállalatokat érintő digitális átállást emelte ki. Megelégedettséggel konstatálta, hogy jelentős támogatásban részesül az egészségügy is.   

A legnehezebb még előttünk van, ez pedig maga a megvalósítás

 - közölte Eduard Heger (OĽANO) kormányfő. Hozzátette: komoly szervezőmunkára, elhivatottságra, politikai tudásra, együttműködésre és az erők egyesítésére lesz szükség a prioritások megvalósításához.

Heger a prioritások között az oktatást, az egészségügyet, a környezetvédelmet és a hatékony közigazgatást említette. Külön kiemelte a digitalizálást, amelynek köszönhetően a világ nem állt le teljesen a világjárvány alatt. Az EB elnökével közösen megtekintették a pozsonyi Komenský Egyetem Tudományos Parkjának legsikeresebb projektjeit, melyek a kormányfő szerint a szlovák helyreállítási terv prioritásait tükrözik.

Čaputová is megszólalt
Az Európai Uniónak a gazdaság helyreállítása mellett a demokratikus értékekre is oda kell figyelnie. Az európai közösséget ez utóbbiak kötik össze, ezek az együttműködés alapjai.

Ezt Zuzana Čaputová szlovák államfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közösen jelentették ki a pozsonyi (Bratislava) elnöki palotában tartott hétfői megbeszélésük után.

Čaputová a közösségi hálón közzétett bejegyzésében kiemelte:

Szlovákia az első tagállamok között nyújtotta be a reformtervezetét, és az elsők között hagyták azt jóvá. "Most már csak tőlünk függ, hogy mennyire ésszerűen tudjuk felhasználni a rendelkezésünkre álló 6,3 milliárd eurót"

- jegyezte meg az elnök asszony.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!