2022. június 26., 11:17

Viszlát egy- és kétcentesek? Itt még nem tartunk, de július elsejétől másként fizetünk a boltban

Július elsején, pénteken életbe lépő szabályozás értelmében fokozatosan kivezetik az egy- és kétcentesek használatát a kiskereskedelmi forgalomból. 

eurócent
Fotó: unsplash.com

A változás lényege, hogy péntektől a készpénzes vásárlások végösszegét a legközelebbi ötcentes értékre kerekítik, azaz egy ötössel vagy nullával végződő összegre. A kerekítés az ismert szabályok szerint zajlik majd.

Fontos kiemelni, hogy a változás a végösszeget érinti, nem az egyes árucikkeket. Azok ára nem változik a kerekítési szabály miatt, azt pusztán a végösszegre alkalmazzák.

Szintén fontos részlet, hogy a kerekítési szabály csak a készpénzes vásárlásokra lesz érvényes, az étkezési utalványos, kártyás vagy egyéb elektronikus fizetésre nem, ráadásul nem jár automatikusan az egy- és kétcentesek kivezetésével, azokkal továbbra is lehet majd fizetni a boltokban.

Az eladók kötelesek július elseje után is elfogadni ezeket az érméket!

Egyetlen szabály lesz érvényben ezzel kapcsolatban. Legyen szó bármilyen érméről, a fizetésnél ötven darabnál többet nem köteles elfogadni az üzlet. Ha valaki kártyával, ebédjeggyel és készpénzzel egyszerre fizet, a kerekítési szabály csak a készpénzes összegre vonatkozik majd.

Az egy- és kétcentes érmék használatának korlátozása több európai országban bevett gyakorlat. Szlovákia ezzel a hatodik ilyen EU-s ország lesz, Finnország, Hollandia, Belgium, Írország és Olaszország után.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.