2024. február 19., 18:20

Visszautasítja az Alkotmánybíróság a függetlenségének megkérdőjelezését

Az elmúlt időszakban több példátlan kijelentés is elhangzott a közhatalom képviselőinek részéről, „melyekkel minden valós alap nélkül megkérdőjelezték az Alkotmánybíróság és az alkotmánybírók függetlenségét és pártatlanságát” – hívta fel a figyelmet Martina Ferencová, a testület szóvivője.

Kikérik maguknak
Az Alkotmánybíróság épülete
Fotó: TASR
Az Alkotmánybíróság biztosítja a nyilvánosságot, hogy senkivel sem egyeztet sem a benyújtott ügyekkel, sem a várhatóan a bíróság elé kerülő beadványokkal kapcsolatban, csakis az eljárás megszabott törvényi keretein belül”

– közölte a szóvivő.

Hozzátette, az Alkotmánybíróság nemcsak a döntéshozatali eljárással, hanem az eljárása és döntéseinek kommunikálása során is igyekszik bizalmat kelteni a testület iránt az eljárás összes érintettjében, és ezt várja el a többi állami intézménytől és a hatalom véleményformáló képviselőitől is.

Az Alkotmánybíróság működésének függetlensége elejétől fogva elfogadott tény, ez létezésének és működésének az alappillére. Ezen alapul az Alkotmánybíróság legitimitása a többi alkotmányos intézmény és általánosságban mindenki számára”

- közölte Ferencová.

Ezért az Alkotmánybíróság a politikai élet minden szereplőjétől határozottan elvárja, hogy fontolja meg kijelentéseit a nyilvánossággal való kommunikáció során, és ne kockáztassa alaptalanul az Alkotmánybíróság, mint az alkotmányos rendet védelmező intézmény független működésének megítélését, és ne rángassa bele a testületet a nyílt politikai csatározásokba.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.