2021. szeptember 23., 12:37

Visszautalták átdolgozásra a szlovák gyermekvédelmi törvényjavaslatot - Orbán törvénye volt a minta

A plénum visszautalta átdolgozásra a gyermekek szociális jogi védelméről és a gyámügyről szóló törvényjavaslatot, amely, ahogy a szlovák sajtó kiemeli, az Orbán féle törvény mintájára készült. A javaslatot Miroslav Urban (független, előtte ĽSNS) terjesztette be, a törvény átdolgozását Katarína Hatráková (OĽANO) indítványozta.

homofób

A törvény többek között előírja, hogy

az LMBT ideológiát nem lehet kiskorúaknak terjeszteni az iskolákban, óvodákban vagy szociális ellátó intézményekben.

A javaslat célja továbbá

annak biztosítása, hogy a média és más audiovizuális tartalomszolgáltatók kiskorúak számára ne népszerűsíthessenek vagy sugározhassanak olyan tartalmakat, amelyek megzavarhatják szellemi és erkölcsi fejlődésüket. A javaslat szerint ide tartozik a pornográfia, a nemváltás, a homoszexualitás vagy a túlzott erőszak.

A törvénytervezet szerint

szociális munkások vagy tanárok nem lehetnek olyan személyek, akiket pedofíliáért vagy más, erkölcs elleni súlyos bűncselekményekért ítéltek el.

A javaslat benyújtója ugyanakkor biztosítani kívánja, hogy az állam, a szülők és az oktatásban részt vevők kötelesek védeni "a gyermekek születéskori nemük szerinti saját nemi identitásukhoz való jogát".

Az indokolás szerint a törvényjavaslat modellje az úgyneveztt "Orbán -törvény", amelyet Magyarországon fogadtak el. E törvénymódosítás célja a gyermekek és kiskorúak védelmének javítása "a pedofília és az egyre agresszívabb LMBTI -propaganda fenyegetése ellen".
Megosztás