2022. október 20., 13:42

Visszakapta az állam a korrupciógyanús földeket

Ján Marosz, a földalap vezetője és Igor Matovič pénzügyminiszter megmutatta azokat az Ispáca (Špačince) melletti földeket, amelyeket visszaszerzett az állam. Marosz szerint a Smer-kormány idején olyan cégek kapták meg a telkeket, amelyek gyümölcsöskertet ígértek ott, de nem lett belőle semmi.

Matovic és Marosz
Fotó: TASR
Igor Matovič és Ján Marosz

Marosz szerint a földalap eredetileg Dušan Dvorecký Lago Investment és Petr Marhula NowNotLater cégének adta el a telkeket négyzetméterenként 59 centért. Összesen hozzávetőleg 172 ezer eurót kellett a cégeknek kifizetniük a telkekért.

Az építési telkek átlagárán számolva később 35 millió euróért lehetett volna a telkeket értékesíteni – állította Marosz.

A Lago Investmenttel és a NowNotLaterrel a szerződésektől való elállásról szóló megállapodások még idén június végén születtek – derül ki a központi szerződésnyilvántartásból. A földalap 2015-ben értékesítette a telkeket.

A korábbi irányítás alatt az alap mindössze három hónap alatt intézte el a cégek kérelmeit, ami egyébként éveket vesz igénybe – mutatott rá Marosz.

A Szlovák Földalap ugyanazon az áron kapta vissza a földeket, mivel a cégek elálltak a szerződéstől.

Ezért büntetőfeljelentést sem tettek. A Földalap vezetője szerint azonban sok hasonló eset van. Az alap most a gazdálkodóknak akarja felajánlani a szóban forgó földeket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.