2020. november 27., 18:01

Világszínvonalú koronavírus-kutatás Pozsonyban megdöbbentő eredményekkel - VIDEÓ

Sokan kutatják a koronavírus viselkedését. Stúdiónk vendége is egy olyan laboratórium munkatársa, amely 2020 sakkbantartójának magatartását vizsgálja már a járvány első hullámától.

Renczés Emese, a pozsonyi Comenius Egyetem mellett működő kutató laboratóriumban tevékenykedik. Bár kutatási területe teljesen más, jelen helyzetben elkerülhetetlen, hogy a koronavírussal kapcsolatos kutatásokban is részt vegyen.


Olyan mintavételi eljáráson dolgoznak jelenleg, amely non-invazív, azaz beavatkozásmentes. Ezzel forradalmasítani tudnák a gyors diagnosztizálást és akár egy országos tesztelés is egyszerűbben, gyorsabban és fájdalommentesen, kellemetlen behatások nélkül is lebonyolítható lenne.


Az eljárás kulcsa a nyálból szerzett minta, amelyet a páciens maga gyűjtene egy dobozba, vagy akinek ez kényelmetlen, az egy steril vatta segítségével tudná ugyanezt megtenni. Jelenleg a laborba való eljuttatás körül akadnak még kérdések, de Emese elmondta, hogy a kutatásra nyert pályázati pénz, amire mintegy 3 hónapot vártak, az elmúlt napokban végre megérkezett, így nagyobb elánnal folytatódhat a kutatás.

A koronavírus és az immunrendszer közti viszonyt is mikroszkóp alá vették.

Ezen a területen rendkívül meglepő hipotéziseik vannak. Feltételezik ugyanis, hogy egy immunszupresszív, azaz immungyenge állapotban lévő ember sokkal kevésbé reagál hevesen a koronavírus-fertőzésre, mint egy egészséges. Ennek a magyarázata közérthetőre lefordítva annyi lehet, hogy az immunrendszer fehérvérsejtjei a már meglévő autoimmun, onkológiai és más betegségekre fordítja a figyelmet, így a vírusfertőzés enyhe lefolyású lehet, míg egy egészséges ember immunválasza rendkívül heves lehet a kórokozókra.


Vérmintákkal is kísérleteznek, amelyek lényege, hogy különböző korosztályba tartozó emberek vérét fertőzik meg laboratóriumi körülmények közt a koronavírussal és figyelik a reakciót. Az eljárásból következtethető lenne a valós életben történő megfertőződés esetén a lefolyás súlyosságára. Ehhez azonban még sok mintát kellene vizsgálniuk a megfertőződés előttről és utánról is.

Ha nem lenne ennyire bonyolult a szlovák pályázati rendszer, akkor már ők is előbbre lehetnének. A kutatók viszont ennek ellenére sem tétlenkedtek, megszállva foglalkoznak a legújabb információkkal, önszorgalomból adatgyűjtéssel és hipotézisek állításával, valamint a kutatás megvalósításának formáival foglalkoznak.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!