2021. július 30., 19:31

Veszélyes mesterség az újságírás Pozsonyban is - több újságírót inzultáltak az oltásellenes demonstráción

Az elmúlt napokban egyre idegesebb tüntetők fejezték ki elégedetlenségüket az elnöki palota előtti téren a szlovák fővárosban. A legtöbben a kormány megszorító intézkedései miatt tiltakoztak, de akadtak jó néhányan, akiknek a terepen dolgozó sajtómunkásokkal gyűlt meg a bajuk. Az alábbiakban néhány elszomorító esettel érzékeltetjük, hogy olykor milyen nehéz körülmények között kell az újságíróknak a munkájukat végezni.

tünci
Fotó: Plus 1 deň/repro

Egy szlovák zászlót szorongató férfi és egy Russia feliratú mezt viselő társa igazolványt kért a kamerázó riportertől, azt firtatva, milyen médiumnak dolgozik, eközben a „törvényre hivatkoztak”. Az újságíró igazolta, hogy a Hospodárske noviny munkatársa, azt viszont nem engedélyezte, hogy adatait lefotózzák. Erre a két férfi el akarta venni a kameráját. Közben egy harmadik, fekete trikós, terepszínű rövid nadrágot viselő idősebb férfi lépett hozzájuk és a riportert és a berendezését leöntötte kecsuppal. Az egyik férfi még hozzátette, hogy teljesen szét kell verni a gépet.

Az újságíró gyorsan odébb állt, közben egy anyuka és a kisgyereke vulgáris kiáltásait is végig kellett hallgatnia, miközben a kecsupot törölgette magáról és a kamera lencséjéről. A férfiak vésztjóslóan kiabáltak utána: „Kecsupos, ne szaladj, kecsupos! Már rohanunk utánad.”

A Hospodárske noviny munkatársa, aki ezt megelőzően négy órán keresztül egyenes adásban tudósított a kormányellenes tüntetésről, kénytelen volt lekapcsolni a kamerát és elvonulni a helyszínről. Ő csak az egyike volt azoknak a sajtómunkásoknak, akik az elmúlt napokban a tüntetők támadásainak, sértegetéseinek és fenyegetéseinek a célpontjává váltak. A kecsupos támadót csütörtökön számos felvételen megörökítették, ahogy az újságírókra „vadászik” és fenyegeti őket.

Tűnj a francba te mocsok”

– mondta például a JoJ tv felvételein.

A Hospodárske noviny munkatársának kamerája a kecsupos incidenst követően egyébként megrongálódott és javításra szorul – tájékoztatott a szerkesztőség. A helyszínen rendőrök is tartózkodtak, akiktől az újságíró segítséget kért, de hiába. Végül a riporternek „önerőből” sikerült elmenekülnie ebből a kutyaszorítóból. A Denník N napilap szerkesztősége állásfoglalást kért a rendőrségtől, hogy miért nem lépett közbe és hogyan fogják tovább vizsgálni az esetet.

Egy nő kiabált és tojásokat dobált

„Te nem tartozol közénk, itt mindenki maszk nélkül van. Vedd le azonnal te is!” – ezt a JoJ tévé munkatársának kiáltották.

A TASR megfélemlített munkatársa inkább lódított egyet és az agresszív tüntetők kérdésére válaszolva azt mondta, hogy a YouTube csatornára szeretne felvételeket kirakni.

„Hol vannak azok a médiák” – kiáltotta egy Belle feliratú fehér mezt viselő nő a denník Plus 1 deň felvételén. Az újságírók felé iramodott és tojásokat kezdett dobálni rájuk. Ismét a Hospodárske noviny munkatársa lett a támadás céltáblája, aki pechjére nem kézi kamerával, hanem egy állványon álló berendezéssel filmezett és ezért ő volt a legfeltünőbb. „Tűnjetek a fenébe” – kiáltozta a nő. – „Becsapjátok az embereket! Ti felbérelt médiák!” Majd folytatta: „Légy férfi és mondd el, milyen médiától vagy és akkor nem doblak meg tojással! Légy merész” – kiabálta a vidófelvételen. Amikor a riporter közölte vele, hogy a Hospodárske novinytól van, a nő beismerte, hogy nem tudja, milyen lapról van szó és távozott.

Feszült helyzetre került sor már egy héttel korábban is a parlament előtt zajlott tüntetésen. Ott a tömeg a Markíza tévé stábját vette körbe, az emberek az újságírókat lökdösték, durva szavakat kiabáltak rájuk, vízzel és limonádéval öntötték le őket.

Az újságírók visszavonulót fújtak, hogy elejét vegyék a súlyosabb összetűzésnek. A Plus 1 deň felvételein látni, hogy a rendőröknek is közbe kellett lépniük. A kamera a javítóműhelyben végezte.

Külföldön is voltak támadások

A Riporterek határok nélkül elnevezésű nemzetközi szervezet arról számolt be, hogy az elmúlt napokban a tiltakozások során Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban is megtámadták az újságírókat. Pavol Szalai, a szervezet munkatársa szerint elfogadhatatlan, hogy a riporterek támadásoknak, fenyegetéseknek legyenek kitéve, akadályozzák őket munkavégzés közben. Követelik, hogy az újságírók kellő védelmet kapjanak és az ellenük elkövetett testi támadásokat következetesen kivizsgálják.

Egy ausztrál újságírót megtámadtak és elrabolták a mobiltelefonját, amely a támadás során kiesett a kezéből. Eközben a támadók a Facebookon streamelték az incidenst.

Egy hónappal ezelőtt megtámadták az osztrák közszolgálati ORF munkatársait, amikor a bécsi tiltakozó tüntetésekről tudósítottak. A szerkesztőség azt ajánlotta a munkatársainak, hogy a továbbiakban inkább ne viseljék az ORF logóját.

A nemzetközi újságírói szervezetek és mediális szakemberek már huzamosabb ideje azt tapasztalják, hogy növekvőben van az újságírók ellen elkövetett támadások száma. Európában már riasztó adatokról beszélhetünk – a szóbeli és a testi támadások száma már 106-ra rúg, ennek 80 százalékát az emberek követték el.

Szigorúbb törvények kellenek

A tiltakozások folytatódni fognak, és ezzel arányosan az újságírók elleni támadások is megszaporodnak. Emiatt a szerkesztőségeknek többet kell majd törődniük a saját alkalmazottaik védelmével, sőt a veszélyes online fenyegetésekre is reagálniuk kell.

A politikusok is üzeneteket küldhetnek a társadalom irányában és nemcsak azzal, hogy elítélik a médiák elleni támadásokat – amit több politikus már megtett –, hanem azáltal is, hogy többet tesznek a védelmükért.

Csak egy példa: 2018-ban a szlovák parlament nem hagyta jóvá a Büntető törvénykönyv módosítását, hogy ezentúl az újságírók is besorolhatók legyenek a védett személyek csoportjába, jóllehet a szakértők, a tolmácsok vagy az egészségügyi dolgozók már oda tartoznak. A védett személynek specifikus helyzete van a büntetőjogban. Az elkövető szigorúbb büntetéssel számolhat, amennyiben az áldozat védett személy.

A javaslat Ján Kuciak meggyilkolásával összefüggésben került a törvényhozás elé. Akkor az OĽaNO és a Sme rodina szavazott mellette, viszont főleg a Smer-SD és az ĽSNS képviselői ellenezték.

Most a kormány ismét foglalkozik azzal a lehetőséggel, hogy az újságírókat is besorolják a védett személyek közé. Az igazságügyi tárca szóvivője, Peter Bubla elmondta, hogy jelenleg a büntetőtörvénykönyv módosító javaslatain dolgoznak. Az egyik téma, amelyet a kulturális tárca vetett fel az újságírók védelmének a kérdése. Ennek viszont az is a feltétele, hogy a jogrendben szerepeljen az újságíró definíciója. Bubla még hozzátette, hogy nemcsak az újságírók védelme fontos kérdés, hanem az is, hogy mennyire lehet hatékonyan büntetőjogilag szankcionálni a dezinformációkat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!