2023. március 25., 17:02

Veszélyben vannak az uniós források, figyelmeztetnek a kereszténydemokraták

Szlovákia képtelen kimeríteni az Európai Uniótól érkező pénzeket. Fennáll annak a veszélye, hogy a kormány tehetetlensége miatt összesen több mint hatmilliárd eurótól esik el az ország a lejáró európai forrásokból és a helyreállítási tervből. Jelentették ki szombati  országos tanácsi ülésüket követően a parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom képviselői.

Fotó: TASR

Egyúttal arra kérik a megbízott kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ebből a pénzből minél többet megmentsen.

A Smer-SD- és az OĽANO-kormányok politikája okozta, hogy 2014 óta nemcsak a Nyugat távolodik el Szlovákiától az életszínvonal tekintetében, hanem már a szomszédos Lengyelország és Magyarország is megelőzött bennünket, és a különbségek egyre nőnek. Csehországtól több mint 20 százalékkal maradunk le”

– mondta Jozef Hajko, a KDH gazdasági szakértője.

A mozgalom arra hívta fel a figyelmet, hogy Szlovákia a 2014-2020-as programidőszakban az európai uniós csomag 66 százalékát merítette csak ki, a fennmaradó 4,7 milliárd euró kimerítése csak elméletileg lehetséges, és ennek a pénznek a nagy része elveszik.

A mozgalom szerint azonban a helyreállítási tervből származó pénzekkel is probléma van.

A kereszténydemokrata politikusok rámutattak arra is, hogy fennáll annak a veszélye, hogy 1,7 milliárd eurót nem sikerül belőle kimerítenünk. A KDH szerint így összesen több mint hatmilliárd euró uniós forrás van veszélyben.

Ha összeadjuk az európai alapokból és a helyreállítási tervből veszélyeztetett pénzeket, az összegből 20 olyan kórház is felépíthető lenne, mint amilyet jelenleg Pozsonyban vagy Turócszentmártonban terveznek”

– jelentette ki Milan Majerský, a KDH elnöke. A pártelnök egyúttal azt a kérdést is feltette, hogy Szlovákiának valóban nincs szüksége erre a pénzre?

A KDH gazdasági szakértője hozzátette, senki, még ez a jelenleg megbízott kormány sem engedheti meg magának, hogy az országot hivatali idejének lejárta után az összeomlás szélén hagyja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.