Veronika Remišová szerint a négyes koalíció sorsa Matovič és Sulík megegyezésén múlik

2021. március 24., 15:22
ma7 | TASR

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő és Richard Sulík SaS-elnök megegyezésén áll vagy bukik a kormánykoalíció – jelentette ki Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke, egyúttal mindkettejüket felszólította, hogy mihamarabb jussanak egyezségre.

Remisová
Fotó: Tasr

Szavai szerint a Za ľudí már mindent megtett a rendezés érdekében,

és már nem tud mivel hozzájárulni a válság megoldásához.

Remišová szerint a tárgyalás azon akadt el,

hogy Sulík tagja lesz-e vagy sem az átalakított kormánynak, és további vita tárgya egy minisztérium irányítása, amit az SaS-nek át kellene adnia OĽANO-nak.

Remišová a négyes koalíciót tartja a legjobb megoldásnak, a válság elhúzódása pedig további hazardírozást jelent az egész országra nézve.

Még mindig bízom benne, hogy Richard Sulík és a miniszterelnök is képes engedni, nem az egójuk fogja játszani a főszerepet, hanem megegyeznek, és a koalíció abban a négyes felállásban folytathatja, ahogyan kezdte 

- válaszolta arra a kérdésre, hogy a válság rendezése szempontjából elfogadhatóbb lenne-e a hármas koalíció.

Nem múlhat az egész egyetlen miniszteri poszton, nem szabad, hogy ettől függjön egy egész ország sorsa. Ugyanúgy egy kormánykoalíció stabilitása sem múlhat azon, hogy valaki miniszter lesz, valaki meg nem 

- jelentette ki Remišová.

Szerinte a tárgyalások nem futottak zátonyra.

Folytatjuk, ha jól tudom, tegnap este is találkozott a két pártelnök. Továbbra is bízom benne, hogy félreteszik az egójukat és megegyeznek”

- fűzte hozzá. Szerinte a négyes koalíció sorsa Matovič és Sulík kezében van.

Mi teljesítettük a kormányfő feltételeit, legalábbis egy kérdésben biztosan

- jelentette ki a Za ľudí elnöke.

A kormányfő vasárnap (március 21.) jelentette be, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról, de miniszterként folytatná. Lemondásának egyik feltétele Sulík távozása a kormányból, továbbá hogy a tavalyi parlamenti választás eredményei alapján az SaS adjon át egy minisztériumot az OĽANO-nak. Sulík már lemondott, és az SaS másik két minisztere is bejelentette távozását.
Kedden (március 23.) lemondott Mária Kolíková, a Za ľudí igazságügyi minisztere is, ez szintén Matovič feltételei közé tartozott. A kormányfő Juraj Šeliga, a Za ľudí parlamenti alelnökének lemondását is követeli. Šeliga bejelentette, hogy a pártszervek döntéséig és az új koalíciós szerződés aláírásáig nem vezeti a parlament üléseit.

Kövesse facebook oldalunkat is!