Veronika Remišová: Az OĽaNO kész akár az ellenzékkel és a „fasisztákkal” kormányozni, önvizsgálat helyett kimutatnák, hogy csakis a hatalom érdekli őket

2021. március 5., 18:16
ma7 | TASR

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a Za ľudí elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy „valamiféle önreflexió” nélkül folytatni tudná ez a kormánykoalíció.

Fotó: Tasr

Erről a közösségi oldalán írt, szerinte állandó konfliktushelyzetben és feszültségben nem lehet dolgozni. Az előrehozott választást továbbra is elutasítja.

Az előrehozott parlamenti választás katasztrofális lenne az országra nézve, ezért várunk önreflexiót a kormánykoalíciótól. Arról tárgyalunk, hogy pontosan milyen formában

 - szögezte le Remišová.

A Za ľudí elnöke bírálta Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi minisztert a kisebbségi kormányzással kapcsolatos kijelentése miatt.

A miniszter a Denník N-nek adott interjúban azt mondta,

készek lennének ketten is kormányozni a Sme rodinával, összesen 70 parlamenti képviselővel. 

Remišová szerint ez azt jelenti,

készek akár az ellenzékkel és a „fasisztákkal” kormányozni.

A parlamenti többséghez 76 szavazat szükséges. Ebben az esetben önvizsgálat helyett kimutatnák, hogy csakis a hatalom érdekli őket. Nagy csalódás

- szögezte le Remišová, hozzátéve, a Za ľudí képviselői joggal frusztráltak amiatt, hogy hogyan működik ez a kormánykoalíció.

Naď úgy reagált, hogy

ha a két kisebb koalíciós partner „erőnek-erejével” ki akar lépni, akkor az OĽANO számára nem marad más, mint elfogadni ezt a helyzetet. 

Nem kötözhetjük meg őket. Azt pedig nem engedjük, hogy előrehozott választás legyen. De mi köze van a fasisztákhoz egy felelősen viselkedő kormánynak, amely marad, hogy teljesítse a választóknak tett ígéreteit?

- írta a védelmi miniszter.

Nem szeretnénk kisebbségi kormányt, de bízunk benne, hogy ha így alakul a helyzet, akkor az összes parlamenti képviselő támogatni fogja az emberek számára hasznos javaslatokat. Hiszen éppen ezt ígérték a választás előtt

 - tette hozzá Naď.

Az SaS és a Za ľudí kormányátalakítást szeretne elérni, a Sme rodina sem zárta ki ezt. Richard Sulík, az SaS elnöke a kormányfő lecserélésével kapcsolatban is több nyilatkozatot tett. A kormánypártok folytatják az átalakításról szóló tárgyalásokat.