2020. május 12., 15:59
Frissítve: 05:06

Végre kiderült, ki bérelte fel az ógyallai polgármester, Basternák László gyilkosát

A jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítélt Štefan Kaluz, Ógyalla egykori polgármesterének gyilkosa azt vallotta a bíróságon, hogy Vladimír M. megrendelésére lőtte le Basternák Lászlót 2010-ben.

Fotó: TASR
Basternák gyilkosát kísérik rendőrök a besztercebányai speciális büntetőbíróság épületébe május 12-én.

Ezt kedden vallotta Kaluz Besztercebányán, a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa előtt. Vallomása majdnem három órán át tartott, a gyilkossági üggyel kapcsolatban két másik vádlott, Roman O. és Alena Zs. nevét is említette.

Basternák Lászlót 2010. július 9-én este gyilkolták meg a háza előtt. Štefan Kaluz (a Sýkora-klán tagja - a TASR megjegyzése) lőtte le. Alena Zs. állítólag Basternák ellenjelöltjének segített az önkormányzati választási kampányban. Kaluzt jogerősen 25 év börtönre ítélték. A többi három vádlott 25-től életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat.

Az ügyben az állítólagos megrendelőt, Roman O.-t, a közvetítőt, Alena Zs.-t, és Vladimír M.-t vádolják, aki állítólag megbízást adott a gyilkosság végrehajtására.

Vallomása során a tanú ismét bocsánatot kért az egykori ógyallai polgármester családjától azért, amit elkövetett. Alena Zs.-vel kapcsolatban azt mondta, „részben felelősnek érzi magát Ján Kuciak újságíró és menyasszonya haláláért”, mivel csak kilenc év elteltével döntött úgy, hogy vallomást tesz, és nem tudta, hogy Alena Zs. további hasonló bűncselekményeket fog elkövetni.

Elmondta, azért döntött úgy, hogy vallomást tesz, mert a bűntársai a megállapodásuk ellenére nem segítettek neki és a családjának, például amikor őrizetbe vették.

Ezt bizonyítják a 2010 és 2013 között Vladimír M.-nek írt levelek, amelyekben több ezer eurót követelt azért, amiért ő „ül”, a többiek pedig szabadok.

Azt vallotta, Vladimír M.-t már a bűncselekmény elkövetése előtt is ismerte, Roman O-t. és Alena Zs.-t nem. Pénzt akart keresni, és bár habozott, végül 10 ezer euróért elvállalta a munkát. Előleget nem kért, és végül nem kapták meg a pénzt. A fegyvert állítása szerint Vladimír M. szerezte. Amikor Kaluz megkérdezte tőle, ki a megbízó, szavai szerint a vádlott az „Ajka, Alena vagy Alenka” nevet említette. Alena Zs. teljes nevét azonban állítása szerint csak a letartóztatása után, a vizsgálati iratokból tudta meg. Roman O. vezetéknevét is megmondta.

Nem rendeltem meg semmit, az elítélt hazudik, nincs hozzá semmi közöm”

– mondta a tárgyalás során Roman O. és Vladimír M. is. A vádlottak ügyvédje szerint a vádirat megalapozatlan, és az előzetes eljárás során egyetlen közvetlen bizonyítékot sem tudtak felmutatni, csupán a két úgynevezett koronatanú vallomásán alapul a vád.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.