2022. április 23., 10:39

Végre ítélet született egy veszedelmes drogterjesztő banda ügyében

A szeredi Slavomír W. bandavezér és társai ügyében pénteken a speciális büntetőbíróság besztercebányai részlegén döntés született abban az immár öt éve húzódó ügyben, amely drogok illegális előállításával és terjesztésével állt összefüggésben.

Már ítélet született
Fotó: TASR
Slavomír W. és ügyvédje Besztercebányán 2020. szeptember 28-án

A bíróság drogok illegális előállításában és terjesztésében bűnszervezet formájában elkövetett súlyos bűncselekmény vádjában hozott ítéletet és a bandavezér Slavomír W.-t a legsúlyosabb őrizetű börtönben letöltendő 24 évre ítélte. A banda elfogott további tagjai 20 és 23 év közötti börtönt kaptak. Az ítélet azonban egyelőre nem jogerős.

A drogbandára még 2018 decemberében csapott le a rendőrség a Venal akció keretében. A bűnügy tárgyalása 2020-ban kezdődött és két helyszínen: Bazinban és Besztercebányán zajlott. A koronavírus-járvány miatt azonban gyakran kellett elnapolni a tárgyalást és csak 2022 februárjában jutottak el a végső fázisba. Eredetileg tíz személy ellen emeltek vádat, de hárman szökésben vannak, ezért a bíróság távollétükben tárgyalta a velük kapcsolatos vádakat.

Slavomír W. már februárban belefogott egy önmagát tisztázandó beszédébe, ezt csak most pénteken fejezte be.

A banda védői kezdettől fogva kétségbe vonták a vádakat és a bírói tanácsot elfogultsággal vádolták meg. Azt is követelték, hogy a banda egyik szökésben lévő tagját, Roman K.-t, akit Romániában nemrégen elfogtak, állítsák elő. A kérést a testület elutasította.

A rendőrség eredetileg 19 személyt gyanúsított meg a Venal akció keretében. A banda 2015-től fogva pervitin és kokain illegális előállításával és terjesztésével foglalkozott. Mintegy 4,8 millió euró értékben szerzett be alapanyagokat, amelyekből közel 500 kg metamfetamint készített 16,8 millió euró értékben.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.