2021. október 25., 13:15

Vaskos büntetéseket rónak ki a járványügyi intézkedések megsértéséért

A Covid-automata szerint egyre szigorodnak a szabályok az egyes járásokban. A szakértők szerint azonban az emberek már belefáradtak a betartásukba, a hatóságok pedig több ezer jogsértésről számolnak be. A pszichológusok szerint az egyre növekvő koronavírus-fertőzést agresszió és a járványellenes intézkedések betartásának megtagadása kíséri. Pedig az alapvető szabályok továbbra is érvényesek – maszkhasználat, a távolság betartása, a kezek fertőtlenítése.

koronavírus COVID-19 maszk FFP2
Fotó: TASR

Az egészségügy és más szakértők is nagyobb átoltottságot szorgalmaznak, ha nagyobb szabadságot akarunk. Nem mindenki osztja azonban Szlovákiában ezt a véleményt. Az ország polgárainak több mint a fele még mindig nincs beoltva. És sokan figyelmen kívül hagyják a járványügyi intézkedéseket. Erről tanúskodnak a rendőrségi feljegyzések is, ezek szerint az idei év eleje óta több ezer szabálysértést és kihágást regisztráltak.

Ellenőrzések minden sarkon

A 2021. január 1-jétől 2021. október 10-éig tartó időszakban összesen 66 832 szabálysértést regisztráltak a járványügyi intézkedések betartásának megsértésével kapcsolatban, mondta Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő a hnonline.sk portálnak. Beletartozik ebbe az orvos által előírt karantén betartásának a megszegése, továbbá a maszkviselés kötelezettségének vagy a vendéglátóipari egységek nyitvatartási tilalmának a megszegése is az egyes járásokban. A legtöbb szabálysértést Eperjes és Kassa megyében állapítottak meg, így értelemszerűen ott fizették a legtöbb bírságot is, a legkevesebbet pedig Trencsén megyében.

Ellenőrzésekre például a bevásárlóközpontokban, éttermekben, a pályaudvarokon és peronokon, de az élelmiszerboltokban, illatszerboltokban, csomagküldő helyeken és újabban a gyűjtő- és oltóközpontokban is fel kell készülni.

A rendőrségi szóvivő szerint a közrendet az illetékes kerületi rendőrségek biztosítják, hogy elejét vegyék az oltásellenesek fizikai vagy verbális támadásainak az orvosok vagy az egészségügyi személyzet ellen.

Bírságot azonban a városi rendőrség is kiszabhat. Pozsonyban például az idei év elejétől október 20-áig összesen 177 járványellenes intézkedésekkel kapcsolatos szabálysértéssel, köztük a maszkviselési kötelezettség elmulasztásával foglalkoztak. A fővárosi rendőrségi szóvivő, Barbora Krajčovičová szerint a városi rendőrség összesen 2610 euró összegű bírságot szabott ki, 40 esetben pedig az illetékes regionális közegészségügyi hivatalhoz továbbította a szabálysértést.

A gasztronómiai létesítményeket a Közegészségügyi Hivatal felügyeli.

Az elrendelt intézkedések be nem tartása miatt 2021 januárja és 2021 októbere között körülbelül 250 ezer euró értékben javasoltak bírságokat szabálysértési és közigazgatási eljárások során,

jelentette ki a hnonline.sk-nak Dáša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője, aki szerint szeptemberben a leggyakrabban a Kassai, a Csacai és a Trencséni járásban szabtak ki bírságokat. Az ellenőrzéseket többnyire a gasztronómiai létesítményekben vagy a szálláshelyeken végezték. Elmondása szerint az üzemeltetők leggyakrabban a működési rezsim megjelölésének elmulasztása miatt – azaz amiatt bűnhődtek, hogy nem jelölték ki, hogy az oltottak, az OTP- vagy az alapcsoportba tartozók léphetnek-e be a vendéglátóipari egységbe, illetve amiatt, hogy nem tartották be azt a szabályt, miszerint az üzemegység zárt területére csak maszkot viselő embereket engednek be.

Leggyakrabban a tömegközlekedésben voltak problémák

A tömegközlekedési eszközökben a rendőrök, a városi rendőrök és a higiénikusok is ellenőrizhetik a maszkviselést. A közlekedési társaságok rendszeresen szembesülnek az ebből származó incidensekkel, pedig mindig kérik az utasokat, hogy takarják el a felső légutaikat, amikor felszállnak a buszokra vagy a villamosokra.

Amennyiben a gépjármű vezetője észleli, hogy az utas maszk nélkül szállt fel, megkérheti az utast, hogy vegye fel a maszkját, vagy végső megoldásként arra is megkérheti, hogy hagyja el a járművet,

tájékoztat Martin Chlebovec szóvivő hozzáfűzve, amennyiben a gépjármű vezetőjének az utas nem engedelmeskedik, a városi vagy az állami rendőrségnek kell beavatkoznia.

Sok incidens történik azonban a vonatokon is. Tavaly a vasúttársaság összesen 105 olyan eseményt jegyzett fel, amely során az utasok figyelmen kívül hagyták a higiéniai intézkedéseket, például a kötelező maszkviselést. Előfordultak emellett agresszív utasok elleni beavatkozások is. 2021-ben összesen 284 rendőri beavatkozást regisztráltak a vasúti társaságok a személyszállító vonatokon különböző okokból, amelyek legtöbbje az agresszív utasokkal szembeni beavatkozás volt.

Mekkora bírságot szabhatnak ki?

A bírságok kiszabása során a rendőrség vagy az közegészségügyi hivatal minden esetben individuálisan jár el, és a bírságot legtöbb esetben helyben ki kell fizetni. Ha valaki ott, helyben nem tudja a bírságot kifizetni, számlát és postai utalványt állítanak ki neki.

Amennyiben a szabálysértő nem hajlandó a bírságot kifizetni, a rendőr a szabálysértés gyanúja miatt feljelentést tesz az illetékes közigazgatási szervnek, amely a szabálysértés elbírálására jogosult”

– fűzte hozzá a rendőrségi szóvivő. A közegészségügyi hivatal is róhat ki bírságot közegészségügy területén elkövetett szabálysértésekért, illetve egyéb közigazgatási szabálysértésért. Szabálysértésért egy személy csaknem 1700 eurós „számlát” is kaphat, blokk formájában helyben 99 eurót, a vörös kategóriába tartozó országból érkezés esetén, ha nem tartjuk be a karanténintézkedéseket pedig 5000 eurós bírságot is kiszabhatnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.