Vasárnap továbbra is zárva lesznek az üzletek

2020. június 9., 15:19
ma7 | TASR

Egészségügyi okokból az üzletek vasárnap továbbra is zárva lesznek - közölte Igor Matovič miniszterelnök a szakértői tanács ülését követően.

Igor Matovič
Fotó: TASR

Hozzátette, szeretné véglegesíteni a boltok vasárnapi zárva tartását.

Koalíciós partnerének,

Richard Sulík gazdasági miniszternek, gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettesnek azonban lelkiismereti kifogásai vannak.

„Számomra laikusként teljesen észszerűnek tűnik, hogy a bolt bejáratánál fertőtlenítsük a kezünket és hogy csak arcmaszkban léphetünk be, illetve kesztyűt húzunk. És az is, hogy legyen minden héten egy nap, amikor fertőtlenítik a boltok, hogy egy hétig újra biztonságosan kiszolgálhassák a vásárlókat" – válaszolta a miniszterelnök az újságírók kérdésre, hogy miért vannak még mindig zárva a boltok vasárnap.

Matovič hozzátette, ő véglegesen bevezetné a vasárnapi zárva tartást, de a koalíciós partnerekkel még nem állapodtak meg erről.

Sulík azonban azt várja, hogy amint véget ér a veszélyhelyzet, vasárnap újra nyitva lesznek a boltok. Amikor arról kérdezték, mi az a lelkiismereti kérdés, ami miatt fenntartásai vannak, azt válaszolta, ezt a kérdést kész megvitatni. Hozzátette, meg kell állapodni arról, hogy pontosan milyen lesz a törvény, mert a részletek fontosak.

A lelkiismereti kérdéssel kapcsolatos fenntartásom pedig az egyén szabadságával kapcsolatos

 - zárta Sulík.

Arra a kérdésre, hogy ha ez a lelkiismereti kérdés azt jelenti-e, hogy ha csak azok az eladók mennének vasárnap dolgozni, akik akarnak, Matovič azt válaszolta, ez egy „Patyomkin-falu" lenne.

„Most, amikor nő a munkanélküliség, egy eladó közli a főnökével, hogy ő lelkiismereti okokból vasárnap nem fog dolgozni, a főnök azt fogja mondani neki, hogy arrivederci.”

Mert épp elég munkanélküli lesz, akit felvehet helyette 

- magyarázta a miniszterelnök.

„Nem ez a megoldás, mert ezzel bolondot csinálnánk ezekből az eladókból. Ők egyáltalán nem szabadok"- tette hozzá a miniszterelnök.

Kövesse facebook oldalunkat is!