Várja a 13. fizetést? Kevesebbet fog kapni, mint korábban

2020. szeptember 30., 16:57
ma7 | TASR

A társadalombiztosítási törvény módosítása értelmében törlik a 13. és a 14. fizetés társadalombiztosítási járulékok alóli mentességét. A módosítást a munkaügyi minisztérium terjesztette elő, a kormány szerdán jóváhagyta. A minimális nyugdíjat „befagyasztják”.

euro, pénz
Fotó: Pixabay

A minisztérium az államháztartás konszolidációjának szükségességével indokolja a 13. és a 14. fizetéssel kapcsolatos változásokat.

„A társadalombiztosítási járulékoktól mentes 13. és 14. fizetések a jelenlegi gazdasági helyzetben jelentősen megterhelik a költségvetést" - magyarázta a munkaügyi minisztérium. A tárca azt javasolta, hogy 2021-től szüntessék meg a 13. vagy a 14. fizetéssel kapcsolatos kedvezményt, amit még az előző kormány vezetett be az SNS javaslatára.

A tizennegyedik fizetések utoljára idén decemberben lesznek járulékmentesek.

A minisztérium reményei szerint a módosítás pozitív hatással lesz az állami költségvetésre. A kivétel eltörlése azonban negatív hatással lehet egyes esetekben a munkáltatókra, amelyek 13. és 14 havi bért fizetnek az alkalmazottaiknak.

A törvénymódosítás újdonságokat jelent a minimálnyugdíjak terén is.

Tavaly olyan változtatásokat fogadtak el, amelyek a minimálnyugdíj összegét az átlagbér összegéhez kötötték, egyúttal meghatározták az úgynevezett minősített nyugdíjbiztosítási időszakot. A tárca szerint ezek a változások zavart okoztak a minimálnyugdíj összegének meghatározásakor, a minimálnyugdíjra való jogosultság feltételeinek változásai terén, valamint a minimálnyugdíj bevezetésének céljában is. A munkaügyi minisztérium szerint a minimálnyugdíj összegéknek az átlagbér 33%-ához kapcsolása a nyugdíjminimum összegének hirtelen emelkedését jelentette idén, ami jelentősen túlhaladta az eredeti célt, vagyis azt, hogy megvédjék a nyugdíjasokat attól, hogy anyagi szükséghelyzetbe kerüljenek. A tárca úgy véli, ha a jelenlegi jogi státusz maradna érvényben, az minden évben súlyosbítaná a problémát, és még jelentősebb gondokat okozna a nyugdíjrendszerben, különösen a növekvő nyugellátással összefüggésében.

A kormány programjában kötelezte magát a méltányosság elérésére, a minimálnyugdíj-folyósítás feltételeinek kiigazítására, a minimálnyugdíjak igazságos valorizálásának mérlegelésére.

A minisztérium ezért

a minálnyugdíjak „befagyasztását” javasolja a 2020-as szintre.

Ez például azt jelenti, hogy a nyugdíjbiztosítási időszak 30 évére vonatkozó minimális nyugdíj összegét 2021. január 1-jétől havi 334,3 euróban határozzák meg. „A minimálnyugdíjak további emelése akkor indokolható, ha a létminimum 136%-át kitevő összeg meghaladja a 334,3 eurót" - magyarázta a minisztérium.

Az ellenzéki SNS tiltakozik a kormány határozata ellen, amely megszünteti a 13. és 14. fizetés utáni illetékek és adók alóli mentességet. „A 13. és a 14. havi bér rendszerét ismeri a fejlett nyugati országok munkatörvénykönyve" - mutatott rá a párt, hozzátéve, hogy Ausztria példáját követve Szlovákiában fokozatosan igyekeztek bevezetni a 13. és a 14. fizetést, az úgynevezett nyári és téli juttatások. „Az előző választási időszakban sikerült elérni, hogy ezek a juttatások adó- és járulékmentesek legyenek. Ez azt jelenti, hogy ha júniusban 500 eurós jutalmat fizettek ki a munkavállalónak, akkor ez az összeg mentesült az adók és járulékok alól, és az alkalmazott magasabb nettó fizetést vihetett haza" - tette hozzá az SNS.

Kövesse facebook oldalunkat is!