2020. november 22., 18:25

Vannak, akiknek tetszik, vannak, akiknek nem

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) EP-képviselő szerint az Európai Bizottság jelentős lépést tett az LMBTQ személyek diszkriminációja ellen, amikor erre irányuló stratégiát dolgozott ki. Hasonlóan látja a kérdést a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia is. Az ellenzéki pártok többsége, legyenek képviselve a parlamentben vagy nem viszont egyetértenek abban, hogy a jelenlegi helyzetben sokkal lényegesebb a COVID-19 világjárvány kezelésére összpontosítani.

Nicholsonová-Lexmann-Danko
Fotó: TASR
Lucie Ďuriš Nicholsonová, Miriam Lexmann, Andrej Danko

Nicholsonová szerint a stratégia egy jelzés arról, hogy az EU kiáll az értékei mellett és elsődleges számára az emberi jogok védelme. Kulcsfontosságúnak nevezte, mennyire támogatják majd az egyes államok ezt a stratégiát. Megjegyezte, hogy némelyek az LMBTQ közösség jogait összekeverik az ideológiával, ezért harcolnak ellene. A kérdést Szlovákiában sem kellene elhanyagolni. Szerinte adatokkal alátámasztott társadalmi vitára volna szükség.

A parlamenten kívüli Hlas-SD kiemelte, hogy az EU és a tagállamok egy alapvető fontosságú kihívás előtt állnak, hogyan harcoljanak a gazdasági visszaesés, az emberek szociális színvonalának a csökkenése ellen és miként óvják meg az emberek egészségét.

Ezeknek a kihívásoknak a leküzdése előrevetíti az európai közösség jövőjét is. Az emberjogi témák az EU értékrendjéhez tartoznak, de a mai válságos helyzetben mindenekelőtt az előbbiekre kell megoldásokat találni”

– áll a párt nyilatkozatában.

A Mi Szlovákiánk Néppárt a stratégiát olyan fölösleges aktivitásnak tekinti, amely a válság idején mellékes dolgokra koncentrál. Nem ért egyet azzal, hogy javítani kell transzneműek és a semleges neműek javasolt elismertségét. Az LMBTQ emberek ugyanúgy bekapcsolódnak a társadalmi életbe, mint a heteroszexuálisok, kivételt csak a biológiai adottságokból fakadó korlátok jelentik.

A parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Andrej Danko hangsúlyozta, hogy a párt mind ellene lesz annak, hogy a homoszexuálisok gyermekeket fogadjanak örökbe. Az Európai Bizottságnak inkább a koronavírus okozta problémákkal kellene foglalkoznia az egyes országokban.
Amennyiben az EU másodlagos kérdéseket fog kezelni, a szétesés fenyeget bennünket”

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy az Uniónak inkább az egyes kormányfőket kellene figyelmeztetnie, hogy ne kísérletezzenek az embereken és irányítsák őket a tesztelések során.

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) EP-képviselője, Miriam Lexmann szerint az Emberi Jogok Általános Nyilatkozata egyértelműen védi mindenki egyenjogúságát. Az EU-szerződések pontosan meghatározzák, melyek azok a politikai tevékenységek, amelyek a tagállamok hatáskörébe tartoznak, mint például a kulturális-etikai kérdések és a család jogi értelmezésének a területe.

Ennek a stratégiának a megvalósítása túlmegy az EU hatáskörén”

– jegyezte meg.

A PS szerint a stratégia segíti az EU-nak azokat a tagországait, ahol az LMBTQ-személyek jogainak védelme akadozik. Szlovákia számára fontos lehet például annak a káros gyakorlatnak a megszüntetése, hogy a transznemű embereken orvosi beavatkozásokat végezzenek, vagy hogy erélyesebben lépjenek fel a gyűlölködő megnyilvánulások és a diszkrimináció ellen. Üdvözli azt, hogy jogilag jobban védelmezzék az azonos nemű párokat és a „szivárványos családokat”.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.