2022. május 29., 09:03
Frissítve: 19:29

Van még egy eszköz a kormány kezében, hogy olcsóbb legyen az üzemanyag. Mutatjuk!

Továbbra sem tudni, mihez kezd a kormány a lassan literenkénti két euróra emelkedő üzemanyagárakkal. Abban már megegyeztek ugyan, hogy a Slovnaftra csak kivetik a különadót, de az SaS most azt szeretné, ha a kormány üzemanyagpolitikájának a töltőállomásokon is kézzel fogható eredménye lenne.

benzinkút tankolás
Fotó: TASR
Egy vasárnap déli televíziós vitában a az ellenzéki Smer-SD és a Hlas-SD jelenlévő képviselői azt mondták, készek támogatni a jövedéki adó csökkentésére vonatkozó kormányzati javaslatot.

Azt azonban, hogy miként csökkentsék az üzemanyagok árát, egyelőre a koalíció tagjai sem tudják. A forgalmi adó (DPH) csökkentése szóba került ugyan, de a jelek szerint végül lekerült a napirendről, mivel - állítja igor Matovič pénzügyminiszter - ilyesmire az Európai Unió nem ad lehetőséget. Jellemző részlet, hogy már ezzel kapcsolatban is éles nyilatkozatváltásokra került sor az OĽaNO és az SaS között. Marián Viskupič (SaS), a parlament költségvetési bizottságának elnöke elmondta, elképzelhető ugyan, hogy az EU nem hagyná jóvá az üzemanyagok forgalmi adójának csökkentését, de Matovič még csak meg sem akarja próbálni. Erre Peter Kremský (OĽaNO), a törvényhozás gazdasági bizottságának elnöke azzal kontrázott, a pénzügyminiszter már értesítette is Brüsszelt az elképzelésről, ahonnan egyértelmű elutasítás érkezett.

Ezzel együtt nem Szlovákia lenne az egyetlen ország, ahol az üzemanyagok forgalmi vagy más adóját csökkentik. Tavaly a lengyelek már kiharcolták maguknak Brüsszel jóváhagyását, a cseheknél a jövedéki adót csökkentik éppen és a hírek szerint Németország is ezt tervezi.

Az SaS javaslatából tehát valószínűleg nem lesz semmi, van azonban egy másik elképzelés is. 

Richard Sulíkék ugyanis most az üzemanyagokra vonatkozó jövedéki adók csökkentését javasolják!

A jövedéki adó közvetett adófajta, melyet bizonyos termékek, így az alkoholtermékek, a dohánytermékek és az energiatermékek értékesítése, illetve felhasználása után kell megfizetni. Uniós szabályok rögzítik a jövedékiadó-köteles termékeket és az adózás módját - írja az Európai Unió hivatalos honlapja. Az egyes EU-országok saját maguk döntenek a jövedéki adó mértékéről, de az adókulcs nem lehet alacsonyabb az uniós szabályokban rögzített minimális szintnél. A fizetendő adó általában a termék kilogrammban, literben, hektoliterben stb. kifejezett mennyiségén vagy tisztaszesztartalmán alapul.

Az OĽaNO képviselői egyelőre nem utasították el egyértelműen a jövedéki adó csökkentésére vonatkozó javaslatot, de alapos, megfontolt tárgyalásokat javasolnak, mondván, az adónem csökkentésével az állami költségvetésbe folyna be kevesebb pénz. Úgy tűnik, az ellenzék sem utasítja el az elképzelést. Smer-SD korábbi minisztere, Ladislav Kamenický közölte, szerinte is "jó ötlet" lenne a jövedéki adó csökkentése.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.