Változnak a kijárási tilalom szabályai: azokra, akiknek van negatív tesztjük, már nem vonatkozik

2020. november 2., 09:04
ma7 | TASR

Hétfőtől változnak az október 24-én életbe lépett kijárási tilalom egyes szabályai. Azokra, akik a hétvégén részt vettek az országos tesztelésen és negatív lett az eredményük, gyakorlatilag szabadon közlekedhetnek. Nem vonatkozik a kijárási tilalom azokra sem, akik október 29-től nem régebbi (negatív) PCR-teszttel rendelkeznek.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A kijárási tilalom azokra sem vonatkozik, akik korábban már átestek a koronavíruson, és van erről három hónapnál nem régebbi igazolásuk.

Negatív teszt nélkül azonban csak a legalapvetőbb teendőket intézhetik el az emberek. A kivételek között szerepel többek között a bevásárlás az élelmiszerboltokban, a gyógyszertárakban, drogériákban.

2020. november 2., 10:06

Az üzemeltetők és a munkáltatók is elkérhetik a negatív teszteredményt

Ha valaki nem tudja ezt bemutatni, az üzemeltető vagy a munkáltató megtilthatja, hogy az illető belépjen az üzemhelyre vagy a munkahelyre.

Fel lehet keresni - orvosi kivizsgálás céljából - az egészségügyi intézményeket, valamint a közeli hozzátartozókat. A kivételek között szerepelnek az olyan családi alkalmak, mint a házasságkötés, keresztelő és a temetés. A szülők óvodába vagy iskolába is elkísérhetik gyermeküket.

Elhagyhatják otthonukat azok is, akik háziállatot tartanak: ők lakóhelyük 100 méteres körzetében sétáltathatják kedvenceiket.