Változnak a járványügyi szabályok. Milyen bejelentés várható?

2021. április 6., 07:55
Kolek Zsolt

Szlovákiában már hetek óta javulnak a járványügyi mutatók. A közeli napokban várható az intézkedések lazítása.

Fotó: unsplash.com

Az elmúlt napokban két lélektani határt jegyezhettünk fel a koronavírus-járvány szlovákiai alakulásában. A múlt héten már

meghaladta a tízezret a járvány szlovákiai áldozatainak száma: vasárnapig az egészségügyi tárca adatai szerint 10 094-en haltak bele a koronavírus szövődményeibe.

Javulnak a járványmutatók

Mérséklődött viszont a napi halálozások üteme, mint ahogy egyértelműen javult a többi járványmutató is. A járvány terjedését mutató reprodukciós ráta tartósan egy alatt van, vagyis egyértelműen visszaszorulóban van a ragály Szlovákiában. Az elmúlt napokban

tíz százalék alá csökkent a laboratóriumi tesztek pozitivitása, és a háromezres lélektani határ alá esett a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma.

Utóbbi megnyitja az utat az országos Covid-automata kedvezőbb besorolása felé.

2021. április 5., 10:09 Frissítve: ápr. 6. 11:13

Kevés teszt, kevés fertőzött - ez a húsvéthétfői mérleg

Összesen 2 868 személy szorul kórházi ellátásra.

Már csak egyetlen magyarlakta járás maradt fekete besorolású

Április 5-étől a magyarlakta járások többségében bordó színű a Covid-automata, egyedül a Losonci járásban maradt érvényben a legszigorúbb, fekete besorolás.

Ellenben a Komáromi, az Érsekújvári, a Lévai és a Kassa-környéki járás, valamint Kassa város már piros besorolást kapott. Az utóbbi régiókban, nem számítva a tömegközlekedéssel utazókat, a jelenleg hatályos szabályozás szerint már elégséges kéthetes negatív tesztet felmutatni munkába járáshoz.

Országosan is kedvezőbb besorolásra válthat a Covid-automata

A húsvéti ünnepeket követően, ha a kedvező tendencia kitart,

a legsúlyosabb járványhelyzetet jelző fekete színről bordóra válthat az országos Covid-automata, ami együtt jár a járványügyi szabályok lazításával.

Ebben az esetben, ha a Covid-automata eredetileg meghatározott szabályai szerint jár el a kormány, szigorú higiénés szabályok betartása mellett (tizenöt négyzetméterre juthat legfeljebb egy vásárló)

megnyithatnak a jelenleg zárva tartó boltok és szolgáltatások. Ugyancsak beülhetnek az iskolapadokba az alap- és középiskolák végzős diákjai.

2021. március 29., 19:34

Viszlát lockdown: hamarabb vége lehet a korlátozásoknak. Mutatjuk a lehetséges forgatókönyveket

Az elmúlt hetekben folyamatosan javult a járványhelyzet Szlovákiában, felcsillant a remény, hogy hamarabb vége szakad a korlátozásoknak.

Azonban hiába a kedvező járványhelyzet,

a jelenlegi szabályozás szerint a kedvezőbb szint feltételeinek teljesítése után további 13 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a Covid-automatát enyhébb fokozatba kapcsolják.

A járványügyi bizottság mérlegeli, hogy ezt az időtartamot lerövidítsék 10 vagy akár 7 napra. 

Mivel április elején a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma a bordó szint eléréséhez szükséges háromezer alá csökkent,

ha az időtartamot lerövidítik, már a közeli napokban kedvezőbb besorolásra válthat át az országos Covid-automata.

Tömeges helyett közösségi- és öntesztelés?

Várhatóan a közeli napokban bejelentik, hogyan változik a tesztelési stratégia.

A jelenlegi hetente, kéthetente ismétlődő tömeges tesztelés helyett áttérnének az ún. közösségi tesztelésre, vagyis a munkáltatók biztosítanák az alkalmazottak csoportos tesztelését.

A kormány nagy számban szerzett be otthoni teszteket, amelyekkel az állampolgári felelősségre helyeznék a hangsúlyt.

2021. április 3., 11:50

Szlovák járványügyi szakember: "Még egy olyan hullámot, mint volt ősszel és télen, már nem kell újra átélnünk!"

Martin Smatana szlovák járványügyi szakember interjújából szemlézünk. 

Szakértők szerint az öntesztelésnek megvan a létjogosultsága, de nem helyettesítheti a tesztelőállomások munkáját.

Az osztrák szabályozás szerint mindenki 4 darab otthoni tesztet kap havonta térítésmentesen, de ezt csak amolyan "nem hivatalos", ellenőrző céllal használhatja, ha hivatalos ügye van, például külföldre kell mennie, arra ott vannak az állami tesztelőpontok.

Még nem dőlhetünk hátra

Hiába a javuló járványhelyzet, szakértők arra figyelmeztetnek, ha a szabályok lazítása együtt jár a lakosság fegyelmezettségének romlásával, az könnyen a visszájára fordíthatja a jelenlegi kedvező folyamatokat.

Figyelmeztető jel, hogy a környező országokban jelenleg is súlyos a járványhelyzet és Szlovákia jelenleg még messze van a nyájimmunitást biztosító átoltottságtól.

Múlt hét végéig 755 617 szlovák állampolgár kapta meg a koronavírus elleni vakcina legalább első dózisát, ez a teljes népesség kevesebb mint 14 százaléka.