2021. március 2., 18:50
Frissítve: 14:44

Változik az oltási stratégia: hétfőtől már csak életkor szerinti besorolás alapján fognak oltani

Minderről Marek Krajčí számolt be mai sajtótájékoztatóján.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter
Fotó: TASR

Az egészségügyi miniszter tájékoztatójának első részében az aktuális Covid-automatát ismertette: jelen pillanatban 30 "fekete" járás, 46 "vörös" járás és mindössze három "narancs" (ez a figyelmeztetés harmadik fokozata) járás található az országban.

Krajčí elmondta, változik Szlovákia oltási stratégiája. Hétfőtől ugyanis már csak életkor szerinti besorolás alapján fognak oltani. (Megszűnik a foglalkozás szerint besorolás.)

Hozzátette:

a jövőben az AstraZeneca-vakcinával a 60 és 70 év közöttieket is oltani fogják, a Pfizer/BioNTech-kel és a Modernával pedig a 70 évnél idősebbeket. A kivételek megszűnnek

- fűzte hozzá Marek Krajčí.

Ahhoz, hogy a 60 és 70 év közöttiek megkaphassák az AstraZeneca-oltóanyagot, előtte orvosi konzultációra lesz szükségük.

Márciusban:
413 000 Pfizer/BioNTech-
75 600 Moderna-
356 864 AstraZeneca-,
valamint  200 000 Sputnik V-vakcina érkezik az országba - jelentette be a miniszter.

Azt, hogy a Szlovákiába érkezett Szputnyik V orosz oltóanyagot pontosan hol gyártották, a miniszter nem adott választ. Mint ismert, a vakcinát több oroszországi városban is előállítják.

Krajčí hangsúlyozta,

a járványügyi helyzet Szlovákiában mérsékelten romlott. A kórházakban a legrosszabb a helyzet, ahol a betegek száma 4042-re emelkedett. Nőtt a lélegeztetőgépekre szorulók száma is. 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.