Válságkormányzás: Matovič ragaszkodik az országos teszteléshez

2020. december 5., 11:16
Kolek Zsolt

Súlyos feszültségnek lehettünk tanúi a múlt héten az országot kilenc hónapja irányító kormánykoalíció soraiban. Igor Matovič kormányfő a főügyészválasztás kapcsán a koalíció felmondásával fenyegetett arra az esetre, ha a koalíciós pártok valamelyike az ellenzékkel szavazna együtt.

Az utóbbi hónapokban már megszokhattuk a pengeváltásokat a kormánykoalíció két legfajsúlyosabb politikusa, Igor Matovič és Richard Sulík között. Múlt héten a kormányfő, aki korábban sem takarékoskodott az éles jelzőkkel, durván személyeskedő hangnemben támadta a kormány gazdasági miniszterét. Matovič, tőle szokatlan módon utóbb visszakozott, maga is érezhette, hogy miután Sulík elegánsan kitért a csörte folytatása elől, az eldurvuló hangnem inkább neki és pártjának fog további népszerűségvesztést okozni.

Versengő járványkezelési stratégiák

A kormányfő és a gazdasági miniszter legújabb összecsapására azután került sor, hogy múlt hétfőn Richard Sulík bemutatta az általa vezetett SaS járványügyi intézkedéscsomagját. Erre maga a miniszterelnök szólította fel, miután Richard Sulík elutasította, s ezzel tulajdonképpen keresztülhúzta Igor Matovič újabb járványkezelési ötletét, a közösségi tesztelést. A kormányfő a járvány miatt bezárásra ítélt ágazatok, szolgáltatási egységek újranyitását attól tette volna függővé, ha azok saját hatáskörben, a kormánytól legföljebb logisztikai támogatásra számítva, tömegesen letesztelték volna a látogatóikat.

Sulík ugyancsak megkérdőjelezte az általános országos tesztelés újabb köreinek a hatékonyságát, helyette, ahogy az SaS járványügyi terve is leírja, célzott intézkedéseket foganatosítanának.

A liberálisok pandémiás terve az országos intézkedések helyett egy járványügyi jelzőlámpát léptetne életbe, hasonlóan ahhoz, ahogy az ősz elején próbálták feltartóztatni a vírus terjedését a szlovák egészségügyi hatóságok.

Ezzel szerintük elkerülhetővé válna, hogy a kevésbé fertőzött régiókban hasonlóan szigorú intézkedéseket kelljen életbe léptetni, mint a legsúlyosabb járványgócokban.

Míg Szlovákia korábban nem rendelkezett komplex pandémiás tervvel, ugyancsak múlt hétfőn a sajtóba kiszivárgott, hogy az egészségügyi tárca is hasonló tervet készít. Az SaS elképzeléseitől eltérően az egészségügyi minisztérium tervezete mindaddig országos intézkedésekben gondolkodik, amíg a napi fertőzések heti középértéke  nem csökken 750 alá, illetve a kórházakban kevesebb mint kétezer koronavírusos beteget ápolnak. Ez utóbbi feltételnek már jelenleg is megfelel Szlovákia, a napi fertőzések száma azonban a múlt héten újra emelkedésnek indult.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter múlt pénteken arról beszélt, megtört a járványhelyzet kedvező alakulása, a pandémia újra felívelő szakaszba jutott Szlovákiában.

Gyors intézkedések helyett viták

A kedvezőtlen kilátások miatt gyors intézkedésekre lenne szükség, a múlt héten azonban a kormány a koalíciót megosztó viták miatt képtelen volt döntést hozni.

Igor Matovič ragaszkodna az értékelése szerint már bevált fegyverhez, az országos teszteléshez. Ehhez azonban egyelőre nem áll rendelkezésre a szükséges számú antigénteszt, ezért az első decemberi hétvégén ez már biztosan nem valósul meg, s a későbbi körök lebonyolítása is bizonytalan.

Múlt szerdán a kormányfő már egy menekülő útvonalat vázolt fel: országos tesztelés helyett széles körű, de tulajdonképpen célzott tesztelésről beszélt.

Tömeges teszteléshez kötnék az iskolák újranyitását is, két héttel a karácsonyi vakáció előtt. A várható intézkedések részleteivel a kormányfő a múlt héten adós maradt, de azt belengette, hogy az újabb széles körű tesztelés során tekintettel lesznek az időjárási helyzetre, vagyis az október végi fordulóhoz képest új megoldásokra lesz szükség.

Múlt pénteken a tervezett járványügyi intézkedések közül egy újabb részlet vált ismertté: a külföldön dolgozó ingázók, az ott tanuló diákok, akikre eddig kivétel vonatkozott, december 7-től kötelesek lesznek negatív antigéntesztet felmutatni a határ átlépésekor.

A kormánypártokat nemcsak a járványkezelés osztja meg, Igor Matovič a küszöbön álló főügyészválasztást láthatóan koalíciós szakítópróbának tekinti. Múlt hétfőn az OĽaNO kilépésével fenyegetett arra az esetre, ha a koalíciós pártok együtt szavaznának az ellenzékkel, kijátszva a legerősebb kormánypártot. Bár a jelöltek között nincs olyan, aki kimondottan az ellenzékhez lenne köthető, a koalíciós pártok közötti ellentéteket jelzi, hogy nem sikerült megállapodniuk közös jelöltben. Az eredetileg múlt csütörtökre tervezett főügyészválasztást december 1-re napolták el, időt adva a közös nevező megtalálására.

Jankovská vallomása és az ellenzék

Alaposan felforgathatja a szlovák közélet viszonyait Monika Jankovská korábbi igazságügyi államtitkár múlt csütörtöki beismerő vallomása.

A Smer által jelölt egykori államtitkár elismerte, hogy Marian Kočner nyomására hozott meg politikai döntéseket, amivel máris magyarázkodásra késztette az azóta kettévált korábbi kormánypárt vezető politikusait.

Robert Fico a Smer elnökeként, Peter Pellegrini pedig miniszterelnökként viselt politikai felelősséget Jankovská államtitkári jelöléséért, illetve kormányzati tevékenységéért. Arról nem is szólva, hogy a volt kormánypárt vezető politikusai felett Damoklész kardjaként lebeg a büntetőjogi felelősségre vonás lehetősége is. A szlovák polip felszámolása könnyen maga alá temetheti a Smer-SD-t, és súlyos árnyékot vethet a jelenleg legnépszerűbb szlovákiai párt, a Hlas-SD jövőjére is.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/49. számában.