cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. április 20., 11:04

Valószínűleg ebben az évben nem lesz önkéntes katonai kiképzés

Jaroslav Naď ügyvezető védelmi miniszter a szlovák sajtóügynökségnek elmondta, hogy ebben az évben valószínűleg nem lesz önkéntes katonai felkészítés (DVP).

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď védelmi miniszter
Fotó: Tasr

Erről azonban majd a következő hetekben születhet végleges döntés.

Mint kifejtette, eredetileg nem tervezték a DVP-t, mert a tárca szerette volna lehetővé tenni a tartalékos állományi státuszt azok számára is, akiknek nem volt katonai kiképzésük. Ez a törvényjavaslat azonban nem kapta meg a szükséges parlamenti támogatást.

Mivel időközben új helyzet alakult ki, a DVP-vel kapcsolatos korábbi nemleges álláspont esetleges megváltoztatását fontolgatják és erről a közeljövőben a vezérkar főnökével megbeszélésre kerül sor. A miniszter szerint feltehetően az idén már nem kerül sor a DVP-re, de kizárni sem lehet.

Eredetileg a parlamentben szerették volna véglegesíteni a kérdést, de Naď szerint ott jelenleg olyan kaotikusak a viszonyok, hogy teljesen kiszámíthatatlan, hogy milyen döntés születik. Ezért a tárca inkább előkészít egy teljes értékű javaslatot, amelynek a megvalósítása a következő védelmi miniszter gondja lesz majd.

Tavaly 500-an jelentkeztek önkéntes katonai kiképzésre, de csak 70 sikeres jelentkező került aktív tartalékos állományba, ami 2. szintre való előléptetést jelent a katonaságnál és lehetővé teszi számukra, hogy bevessék őket belföldi válsághelyzetekben.

Jelenleg csak azok lehetnek aktív tartalékos állományban, akik korábban katonai szolgálatot teljesítettek vagy katonai kiképzésben részesültek. A tárca úgy tervezte, hogy ezt azok számára is lehetővé teszi, akik nem kaptak ilyen kiképzést. A védelmi törvény módosítását azonban a képviselők nem szavazták meg.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.