lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. július 15., 16:20

Választói hangulatváltás. Pellegriniék leszálló ágban

A Sme napilap megrendelésére az NMS Market Research Slovakia ügynökség felmérést készített a szlovákiai pártok pillanatnyi támogatottságáról.

Peter Pellegrini
Archív felvétel
Fotó: TASR

Ebből kiderül, hogy a korábban listavezető Hlas-SD támogatottsága az elmúl időben fokozatosan csökken.

A Smer-SD folyamatosan növeli támogatói számát és a Hlas-SD-t már a Progresszív Szlovákia (PS) nevű balliberális tömörülés is megelőzte.

A közvélemény-kutatások Szlovákiában ugyan sosem relevánsak, de más ügynökségek adatai is jelzik ezt a tendenciát, ami már figyelmet érdemel.

A legfrissebb adatok szerint a Hlas-SD támogatottsága 11 százalék körül mozog és úgy tűnik, hogy a Republika, amely korábban jelentősen lemaradva szerepelt a felmérésekben, hamarosan megelőzheti és a harmadik legerősebb tömörüléssé válhat.

Az elemzők szerint Peter Pellegrini pártelnök nem tudott olyan témákkal mozgósítani, amelyek gyarapították volna a Hlas-SD támogatóinak a számát, sőt úgy tűnik, hogy elfogyott az a tartalék, ahonnan újabb szavazókat nyerhetnének.

Míg korábban sokaknak szándékukban állt, hogy Pellegrini tömörülésére voksoljanak, az utóbbi időben kiábrándultak vagy bizonytalanokká váltak és nagyrészt a Smer-SD felé fordultak vagy más pártokat tiszteltek meg bizalmukkal.

Ugyanakkor a PS támogatottságának növekedése is sok kérdőjelet vet fel, miután a médiaszereplést leszámítva különösebben nem látható a balliberális tömörülés aktivitása. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.