cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. január 22., 12:29

Választási bizottság: A Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban volt a legalacsonyabb a részvétel

Érvénytelen volt a népszavazás – erősítette meg hivatalos sajtótájékoztatóján az Állami Választási Bizottság.

valasztasi bizottsag referendum 2023
Damián Imre, Peter Peťko, Ladislav Orosz és Eva Chmelová
Fotó: TASR

A választási részvétel 27,25 százalékos volt, az érvényességhez 50 százalékos részvétel szükséges – emlékeztetett Ladislav Orosz, a bizottság elnöke.

Feldolgozottság: 100%
97,52%
1,54%
0,94%
Igen: 1163586 (97,52%) Nem: 18398 (1,54%) Érvénytelen szavazat: 11214 (0,94%)

A bizottság a törvényekkel összhangban zajlott le, ezért a bizottság minden tagja aláírta a jegyzőkönyvet, nem volt olyan körülmény, amely az eredményt kétségbe vonhatná.

Orosz emlékeztetett, ez volt az első népszavazás azóta, hogy az Alkotmánybíróság kimondta: a népszavazás eredménye az alkotmánytörvény erejével rendelkezik.

A népszavazáson feltett kérdésre, mely szerint egyetértenek-e azzal, hogy a választási időszakot népszavazással vagy parlamenti határozattal le lehessen rövidíteni, a szavazók 97,51 százaléka értett egyet. Nemmel 1,54 százalékuk válaszolt.

Peter Peťko, a Statisztikai Hivatal elnöke elmondta, az elektronikus feldolgozás felgyorsította az adatok összesítését, mely így három óra öt percet vesz igénybe. Papíralapú jegyzőkönyveket csak ott adtak le, ahol áramszünet volt.

A legmagasabb részvétel Trencsén megyében volt, 36%, a legalacsonyabb Pozsony megyében, 21%.

A járások közül a Kiszucújhelyi, Nagytapolcsányi, Stubnyafürdői, Puhói és Vágbesztercei járásban volt a legmagasabb a részvétel, 40% feletti, míg a legalacsonyabb, 16% alatti a Dunaszerdahelyi és Komáromi járásban, valamint Pozsony I. városkerületében volt.

A legalacsonyabb részvétel Kassa Luník IX lakótelepén volt, 0,1%.

Damián Imre rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, a népszavazás incidensek nélkül zajlott, a rendőrségnek csak kisebb konfliktusok esetén kellett beavatkozni, két szabálysértési ügyben nyomoznak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.