2022. január 23., 10:31

Választás korona idején: készül az új törvény, jöhet a "járványurna"

Mivel holmi koronavírus-fertőzés vagy karantén nem írhatja felül a szavazáshoz való jogunkat, ezért a kormány már készíti elő a törvényt, amely pontosan szabályozná az október végére esedékes választásokon való részvételt mindazoknak, akik a választás napját kénytelenek karanténban tölteni.

koronavírus Franciaország helyhatósági választások
Fotó: TASR/AP
Képünk illusztráció.

Milan Vetrák (OĽaNO), a parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke szerint napirenden a téma, hogy a karanténra ítélt választópolgárokhoz különleges mozgóurnát vigyenek a választások napján. 

Vetrák szerint a törvényjavaslat az év közepén kerülhet a parlament elé, addig az illetékes minisztériumoknak még ki kell dolgozniuk a részleteket. Roman Mikulec belügyminiszter ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, szeretné, ha a törvényjavaslatot még a választások napjának hivatalos kihirdetése előtt elfogadná a parlament. Érdemes megjegyezni, hogy a választások napja már ismert, a hatályos törvények nem nagyon hagynak más lehetőséget, minthogy október 29-én rendezzék meg az összevont megyei és helyhatósági választást.

Pontosan szabályozni kell majd, hogy hányan, milyen védőfelszerelésben keressék fel a karanténkötelezettségüket töltő választópolgárokat, ahogy azt is, milyen határidővel szabják meg a "járványurnára" való jelentkezést. Értelemszerűen, ha valaki a választások előtt egy nappal kerül vesztegzár alá, már nem lesz könnyű megoldani, hogy másnap reggel mozgóurna várja az ajtó előtt. 

Vetrák azt mondja, a ma is alkalmazott, például kórházakban vagy mozgásképtelen választópolgárok esetén használt mozgóurna mintájára, de attól megkülönböztetve készülne el a "járványurna".

A politikus kiemelte, az urnát a házi karanténban lévő emberek vehetnék igénybe, kórházban ápolt COVID-os betegekhez, a fertőzésveszély miatt, már nem vinnék el az urnát. 

Az új törvénynek mindenekelőtt választójoguk gyakorlását kell biztosítania a karanténban lévők számára. Ennek részleteit, mikéntjét a közeljövőben hozzák nyilvánosságra - mondta el Vetrák.

 A TASR tájékoztatása szerint a választási cédulák formája nem változik majd.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!