2022. augusztus 20., 10:57

Vakmerőség bevezetni az elektronikus rendelést, amikor ekkora orvoshiány van

Vakmerőségnek tartják a magánorvosok az elektronikus rendelés bevezetését az orvoshiány idején.

orvoshiány
Fotó: Archívum

Véleményük szerint nem biztos, hogy az ambuláns orvosok, szakorvosok, sőt a gyermekorvosok és nőgyógyászok teljes hiánya mellett kellene bevezetni az elektronikus rendelést. A Magánorvosok Szövetsége szerint egyáltalán nem alkalmas az idő az ilyen újítások bevezetésére.

Feltűnő, hogy a kormányprogramban szereplő számos egyéb javaslat nem valósul meg, ezt meg most napirendre tűzték”

– jegyezték meg az orvosok.

Szerintük az újítások bevezetése előtt biztosítani kell az elektronikus váltójegyek működőképességét, „amit a kórházakban nem tudnak elolvasni, amint azt a második covid-hullám idején megtapasztalhattuk” – fűzte hozzá a szövetség. Arra is felhívta a figyelmet, hogy főleg az állami kórházak, a számítógépesítéshez ismételten biztosított források ellenére, nem kommunikálnak az Országos Egészségügyi Információs Központtal (NCZI).

A Magánorvosok Szövetsége bírálja az ágazat finanszírozását is.

„Az ambuláns szektornak saját forrásból kellett pénzt találnia az e-receptek megvalósításához, valamint hozzá kellett járulnia az e-egészségügyhöz, sőt jelenleg az ePN-hez is. Az egész szektor alulfinanszírozottsága abszolút katasztrófa” – mondták az orvosok.

A szövetség szerint emellett különösen a járóbetegellátásban rendkívül fontos lenne a kellőszámú személyzetet biztosítása.

Mindig kell egy ember a lánc végén, aki fontosság szerint megfelelő időpontot jelöl ki, hogy a késések miatt ne legyen komplikáció”

– magyarázzák az orvosok.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.