2021. július 19., 19:31

Vakcina lenne elég, csak érdeklődő nincs rá - bajban az oltási kampány s vele az ország

A nyár jött, a koronavírus ment. Miközben az elmúlt hetekben egyre jobb járványügyi mutatókat produkálunk, Európa már-már fellélegezni látszik, egyre aggasztóbb trend nyer teret a kontinensen. Alig akar valaki, Müller Cecíliával szólva, oltakozni. 

vakcina
Fotó: unsplash.com

Szlovákia, ha lehet, még a rosszak között is rosszul áll. Talán a kormány bénázása, talán az ellenzék ellenkampánya vagy a koalíciós torzsalkodások miatt, de az ország lakossága mostanában mintha alig akarna vakcinát. Igyekszik ugyan a kormány motiválni, de hol át nem gondolt, ostoba intézkedéseket hoznak (ha ingázni akarsz munkába, oltatsz), hol pedig teljesen elborult és a gyakorlatban megvalósíthatatlan ötletekkel állnak elő (oltás egyenlő pénzjutalom). Ha mégis értelmes az elképzelés, akkor a gyakorlatban nem sikerül megvalósítani. A házi orvosok oltási kampányba való bevonását például sokan kérték, jelen állás szerint viszont alig 500 orvos jelentkezett, oltana a rendelőjében.

Ahogy azt korábban megírtuk s ahogy azt mindenki előre látta Liszabontól Lublinig, aki egy kicsit is ismeri az emberiséget, a közvetlen veszély elmultával a kutyát sem érdekel már az oltás. Szlovákiában hegyekben, nah jó, dobozokban áll a vakcina, 1,3 millió adag vár gazdára, mégsem oltakozunk. Lehetőség pedig volna rá elég!

A Heger-kormány mostanában mindent meg is tesz azért, hogy a lehető legkevesebb bosszúsággal járjon az oltakozás. Több más európai országhoz hasonlóan már regisztrálni sem kell, Eperjesen például az ember besétál a helyi bevásárlóközpontba és a Zara után, de még a H&M előtt meg is kaphatja az oltást - utcáról beesve. A DenníkN által megkérdezett helyi orvosok szerint az akció sikeres volt, nem számítottak arra, hogy ennyien kérik az oltást náluk. A hírek szerint most Nyitra, Besztercebánya és a Trencséni kerület is hasonló terveken töri a fejét, kérdés, mekkora sikerrel.

Látjuk, az irány akár jó is lehetne, csakhogy rengeteg munkája van a kormánynak abban, a lakosság ne kívánja az oltást. Félreértésből, jogos és nem jogos félelemből, dacból vagy hülyeségből.

A számok szokás szerint nem hazudnak. Az oltási kampány csúcsán, nagyjából május közepén, az év 19, 20. hetében hetente 160 ezer ember kapta meg a vakcina első adagját. Mára ez a szám harmadára csökkent, alig hatvanezren oltakoztak első alkalommal a múlt héten . A teljes átoltottság 30% körül van, az első adagot a jogosult lakosság 40% kérte csak.

Az egészségügyi tárca adatai szerint jelenleg 1,3 millió adag vakcina várja gazdáját, nagy részük valószínűleg hiába. Félmillió AstraZeneca nagy része például biztosan a körmünkre ég (vagy megy külföldre), mert május 11-e óta senki nem kap első adagként brit vakcinát, sőt, második adagként sem biztos, hiszen kérhető Pfizer-vakcina is. Kérdés, meddig. A tárca legfrissebb közleménye alapján korlátozni fogják a kombinációt, csak akkor lehet majd Astra után Pfizert kérni, ha az első alkalommal súlyos mellékhatások léptek fel. A minisztériumban valószínűleg valaki rájött, csak kezdeni kéne valamit félmillió adagnyi AstraZenecával.

 

Hogy a fenti tendenciáknak mi lesz a következménye, könnyű megjósolni. A nyárra kiáradó majd Szlovákiába visszatérő turisták óhatatlanul széthurcolják majd a vírust. Ha kicsi is az esélye, egy a kora tavaszihoz hasonló katasztrófának, nagyon nem mindegy, csúszva indul-e a tanév, esetleg a vendéglátóhelyek kénytelenek lesznek bezárni néhány hétre. A kormány, valószínűleg jogosan, azzal számol, ősszel biztosan visszatér a vírus, így most azon gondolkodnak, hogyan lehetne az oltottakra építve működtetni a gazdaságot. Szó van róla például, hogy a járvány visszatérése esetén csak azok mehetnének kocsmába, színházba vagy étterembe, akik már oltatták magukat. Kétségtelen, ebben még lenne is ráció, csakhogy a kormány nem veszi észre, az ehhez hasonló intézkedésekkel csak tovább erősítik az oltatlanok ellenállását. Tapasztaljuk nap mint nap, sokan már dacból sem kérnek a vakcinából, mondván, csak azért sem engednek a Heger-kormány nyomásának. S bár jelen sorok írója teljes mellszélességgel támogatja az oltást, azt azért észre kell vegyük, kényszerítéssel nagyon nehéz lesz rávenni az embereket, oltassák be magukat.

Ahhoz igazi motiváció kellene. Vakcinából már van elég, itt az ideje figyelni erre is!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.