2020. április 17., 17:21

Vajon Čaputová mennyire van kitéve a vírusveszélynek?

A köztársasági elnök, Zuzana Čaputová lakhelye Bazinban található, közel ahhoz a nyugdíjasotthonhoz, amelyben elterjedt a koronavírus-fertőzés.

Caputová
Galéria
+5 kép a galériában
Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Zuzana Čaputová, minden nap 20 km-t utazik Pozsonyba, így sokan feltételezhetik azt, hogy a köztársasági elnök is nagy veszélynek van kitéve, hogy a vírust elkapja.

Caputová háza és az idősotthon
Az államfő bazini háza légvonalban 2 km-re van az idősotthontól
Fotó:  Archívum
,,Véleményem szerint néhány vezető tévedett, és elég nagy káosz keletkezett, és ez a városban méginkább továbbterjed majd. Nagyon szomorú vagyok, hogy az idősotthonban lévő nyugdíjasok megkapták a koronavírust"

panaszkodott egy bazini városlakó, aki aggódva figyeli az otthona körüli kialakult helyzetet.

Čaputová minden reggel limuzinnal jár be az elnöki palotába, és csak este érkezik haza, bazini lakásába. Az elnök szóívője, Martin Strižinec elmondta, hogy Čaputová minden egészségügyi és higéniai óvintézkedést betart, ezért nincs ok a pánikra, illetve a fiatal kora révén nem tartozik a rizikós csoportba.

 Az elnökasszony korábban többször is járt az idősotthonban, a bazini önkormányzatban is dolgozott, a város polgármesterével személyesen is jó kapcsolatot ápol"

- mondta Strižinec. Korábban Čaputová nagymamája is a bazini idősotthonban lakott.

A szakemberek nagy része sem tratja kockázatosnak azt, hogy az elnökasszony naponta ingázik Bazin és Pozsony között. Juraj Záborník, a volt közjogi méltóságok védelmi hivatalának az igazgatója szerint Čaputová nincs kitéve a veszélynek, mert bazini lakását nem hagyja el, azonkívül más helyre nem jár, és minden óvintézkedést betart.

Egy csehországi biztonságí elemző, Andor Šándor azonban nem tartja jó ötletnek azt, hogy Čaputová nem a fővárosban lakik. A szakértő elmondta, hogy kevés olyan államfőt ismer, aki nem a hivatala közelében lakik. Šándor hozzátette, hogy ez Čaputová felelőssége, de ezzel nem mutat jó példát az embereknek.

Andor Sándor
Andor Šándor
Fotó:  TASR

Egyébként nem Čaputová az egyedüli elnök, aki a fővároson kívül él, korábban Andrej Kiska és Ivan Gašparovič is ingázók voltak.

Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.