Vádemelési javaslatot tett a nyomozó Dobroslav T. volt főügyész ügyében

2021. március 2., 18:46
ma7 | TASR

Vádemelési javaslatot nyújtott be a nyomozó a Különleges Ügyészi Hivatalhoz (ÚŠP) Dobroslav T. gyanúsított, volt főügyész ügyében.

Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden arról tájékoztatott, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója lezárta a nyomozást. A nyomozás eredménye szerint a volt főügyész megszegte a törvényben előírt kötelezettségét, vagyis azt, hogy minden bűncselekmény ügyében, ami a tudomására jutott, nyomozást indítson. Dobroslav T.-t hivatali jogkörrel való visszaélés bűncselekményével gyanúsítják.

A rendőrség megállapítása szerint a gyanúsított köztisztviselői minőségében, hosszú időn át követte el hivatali jogkörrel való visszaélés bűncselekményét. 

2019 decemberében gyanúsította meg a NAKA nyomozója Dobroslav T.-t hivatali jogkörrel való visszaéléssel. A vizsgálat szerint 2007 és 2014 között követte el a bűncselekményeket. A rendőrség szerint megszegte a törvényben előírt kötelezettségét azzal, hogy a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) által hozzá eljuttatott Gorilla-hangfelvételt nem továbbította az illetékesekhez. Eltitkolta, hogy a birtokában van, nem adta tovább a bűnüldöző szerveknek. Ezt a gyanú szerit azzal a szándékkal tette, hogy anyagi előnyökhöz juttassa Marian Kočner üzletembert.