2021. szeptember 28., 16:53

Vádat emeltek Žilinka és társai megölésének előkészítése ügyében

A Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze kedden vádat emelt öt személy - Marian Končner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kováčik és Darko Dragica ellen.

korrupció
Fotó: TASR

A vád szerint szervezett csoportként készítették elő Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic speciális ügyész és Peter Šufliarsky ügyész meggyilkolását.

A TASR hírügynökséget Jana Tökölyová, a Szlovák Főügyészség szóvivője tájékoztatta kedden.

A szóvivő elmondása szerint a gyilkosságok előkészítése idején Žilinka és Šufliarsky vezető ügyészek, Lipšic pedig ügyvéd volt. A gyilkosságokért cserébe pénzjutalom járt volna.

Az ügyész szándékos emberölés előkészítésének különösen súlyos bűncselekménye ügyében emelt vádat az érintettek ellen. Alena Zs.-t és Sz. Tamást illegális fegyvertartásban és fegyverkereskedelemben való bűnrészességgel is vádolják.

2019. augusztus végén a belügyminisztérium ellenőrzési szolgálatának nyomozója Alena Zs.-t, Sz. Tamást, Miroslav Marčekot és Andruskó Zoltánt gyanúsította meg Šufliarský, Žilinka és Lipšic meggyilkolásának előkészítésével. Žilinka és Lipšic megölését 2017 őszén rendelhették meg, a megrendelést a gyanú szerint Alena Zs. vette fel. Az elítélt Andruskó vallomását követően - melyet Ján Kuciak újságíró és Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében tett - letartóztatták Dušan K. vállalkozót is. Az ügyben márciusban meggyanúsították Darko D. bosnyák állampolgárt, majd június végén, utolsóként Marian K. vállalkozót is.

Žilinka és Šufliarský szerint a tervezett gyilkosság indítékát a munkájukban kell keresni. Lipšic meggyőződése, hogy a kiiktatásukat Marian K. üzletember rendelte meg. Egy idő után az ügyet az ellenőrzési szolgálattól átvette a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).
Megosztás
Címkék