Úton a helembai Ipoly-híd megépítése felé

2020. február 17., 12:58
Farkas Iván

2008 tavaszán a Nyitra Megyei Önkormányzat elé nyújtottam be jóváhagyásra az MKP képviselőcsoportja nevében azt a javaslatot, amely az Interreg Program keretében olyan pályázat megvalósítását célozta meg, amely Párkány és Esztergom vonatkozásában összehangolná az egészségügyi ellátást.

Ipoly híd
Fotó: Archívum
Ipoly-híd

Az éppen akkor felújított Párkányi Rendelőintézet biztosíthatná az egész térség járóbeteg-ellátását, míg az Esztergomi Városi Kórház biztosítaná az egész térség fekvőbeteg-ellátását. Az uniós támogatásból újabb rendelők, újabb osztályok nyíltak volna, az egész régió igényei alapján. Mivel a Nyitrai megyei testületben számos orvos tevékenykedett, magánbeszélgetésekben többen bevallották, azért nem támogatták a javaslatomat, mert az érsekújvári és a nyitrai állami kórházak páciensek csoportjaitól váltak volna meg. Nem is lett a javaslatom elfogadva.

Ám részben a tervezet megvalósult, hiszen néhány év múlva a szlovákiai Dôvera egészségügyi biztosító megkötötte szerződését az esztergomi városi kórházzal s mivel Párkány térségében domináns egészségbiztosító, a párkányi páciensek körében közkedvelt lett az esztergomi kórház. Nem csupán sürgősségi ellátásra az EU szabályzata alapján, hanem tervezett műtétek és más beavatkozások elvégzését is előszeretettel ott végeztetik el a párkányiak és a környékbeliek.

Néhány hónappal később viszont Nyitra Megye Önkormányzata elfogadta azt a javaslatomat, amely 3 új határátkelő megnyitását célozta az Ipoly alsó folyásán, két új Ipoly-híd megépítésével egyetemben, Helembán és Ipolypásztón. Új összekötő út megépítését Ipolyvisknél, a használható Ipoly-híd folytatásaként. Az Interreg Program keretében a pályázatok 2009-ben sikeresek lettek, összesen 10 millió euró állt rendelkezésre a kedvező brüsszeli döntés nyomán. Majd nem sokkal később Nyitrán elkezdődött a határátkelők elkaszálása. Ne feledjük, hogy az MKP ellenzéki frakció volt s az eredményes pályázatok mentén a legköltségesebb, legösszetettebb közlekedési beruházások a megye déli szegletében valósultak volna meg. Igaz, a leghátrányosabb, leginkább leszakadó régióban, amely a leginkább rá volt szorulva az ilyen jellegű infrastrukturális beruházásokra. Ám a többségi, kormányzati megyei oldalon akkor ez senkit sem hatott meg. 2012-ben úgy tűnt, végérvényesen elkaszálták az ügyet.

2013-ban megyei választások voltak, s újra megyei képviselővé választottak a polgárok. Egy választási időszakot kihagytam, 2009-ben a megyei választáson nem indultam. Ami legalább az Ipoly-hidak szempontjából kardinális hiba volt. Lehet, hogy más felállásban, 2012-ben másként alakultak volna a dolgok. Nem tudom.  2014–ben, rögvest a megyei választásokat követően a megye újraválasztott elnökével, Milan Belicával leültünk, megvitattuk az Ipoly-hidak kérdését. Újra. Abban állapodtunk meg, hogy egy új híd megépülhet, egy új határátkelő megnyílhat. Na de hol legyen? Akkorra már erős testvérmegyei kapcsolat jött létre Pest megyével és e kérdés eldöntésében az ő javaslatuk az volt, hogy ha lehet, a Helemba és Ipolydamásd közötti híd épüljön meg, erőteljes logisztikai megfontolások miatt. Mi is így gondoltuk.

Ma pedig ott tartunk, hogy a két társberuházó, Nyitra megye és a magyarországi NIF ZRt. megkötötte a pályázatokról, az építési tervekről és a kivitelezésről szóló megállapodást. Nyitra megye, mint társberuházó részéről ma az operatív munkát Csenger Tibor, a megye alelnöke és Balkó József a megyei hivatal közlekedési főosztályvezetője látja el. Csupán akkor lépek közbe, ha az ügy elakad, mint legutóbb, amikor Budapesten a projekt fő partnerénél, a NIF Zrt-nél tanácskoztunk, hogy előre lendítsük a híd ügyét.

Azóta elkészült az 5 millió €-t meghaladó költségvetéssel megépítésre váró Ipoly-híd tervdokumentációja, zajlik az építkezési eljárás. Befejezését követően, a társberuházók nevében a NIF Zrt. vélhetően 2020 tavaszán hirdeti meg a kivitelezési munkálatok közbeszerzését. Amennyiben nem lesz csúszás, a kivitelezés 2021-ben veheti kezdetét. A híd teljes hossza 58 m, teljes szélessége 12 méter lesz, amely magába foglalja a két sávos közutat - 3,5 tonnás közlekedési korlátozással - egy kerékpárutat és egy járdát. A híd a helembai óvoda közelében épül meg, Nyitra megye saját hatáskörében megépíti a hídra felvezető, 240 méteres utat.

A szerző Nyitra megyei képviselő, az MKÖ képviselőjelöltje

Kövesse facebook oldalunkat is!