2020. július 7., 19:44

Utazni vagy maradni? – ez itt a kérdés

Miközben még mindig terjed a koronavírus, nyakunkba szakadt a nyár, ami a nagy utazások ideje. Egyre-másra nyitnak az országhatárok, miközben a világ fel van osztva veszélyes és kevésbé veszélyes zónákra, országokra. A kormány hetek, sőt hónapok óta azt ajánlja, idén válasszuk inkább a hazai nyaralást, itthon biztonságban vagyunk. Ennek ellenére azt látjuk, hogy még alig kezdődött el a vakáció, máris sokan mentek szabadságra távolabbi országokba. Domonkos Andor kutatóorvos, a Magyar7 hetilap állandó szerzője szerint egészségtudatosabb hozzáállással sokat tehetünk a vírusfertőzés elkerüléséért.

koronavírus Ukrajna
Fotó: TASR / AP

Okos dolog most már országokba menni nyaralni, olyanokba is, ahol alig pár hete még százszámra haltak meg az emberek naponta?

Távoli vidékekre utazni mindig is hordozott némi kockázatot arra nézve, hogy valamilyen fertőző betegséget összeszedjünk, terjesszünk. A koronavírussal kapcsolatban sincs ez másképp, különösen, ha olyan helyre megyünk, ahol éppen a járvány gócpontja van. Egy adott járvány terjedése persze nem feltétlenül tartja tiszteletben az útlevélellenőrző sátorral jelzett államhatárokat. A helyi gócpontokra érdemes odafigyelni, lehet, hogy akár a határokon belül is egy adott régió fertőzöttebb, máshol meg elő sem fordul a betegség.

Ha biztonságosnak tartott helyre utazunk is el, kerüljük a zsúfoltságot, ha például megnézzük a helyi piacot, tömegközlekedünk, elmegyünk a szentmisére, sorakozunk egy múzeumnál, vagy szórakozóhelyre mennénk.

Ha végképp elővigyázatosak akarunk lenni, akkor pedig lehetőleg ne utazzunk járvány-sújtotta területekre.

Ha valaki mégis elutazik, esetleg nem is annyira a nyaralás miatt, hanem mondjuk rég nem látott szerettéhez, mire ügyeljen?

Ha szeretteinket látogatjuk meg, nem az ismeretlenbe utazunk. Most is - de máskor is, mindenféle járványveszély nélkül – tisztázzuk, hogy nem beteg-e (vagy éppencsak kigyógyult) az illető, akit felkeresnénk. Nem csupán a koronavírus-fertőzésre gondolok itt, mindenfajta megfázásos vagy hasmenéses, esetleg más fertőző betegségre (például aktív herpes!) érdemes figyelni. Természetesen betegség tüneteivel mi magunk se induljunk látogatóba. Ezek alapvető viselkedési normák, és a járványok megfékezésében sem utolsó rendű a szerepük.

Nem kellene kötelezően karanténba vonulnia annak, aki külföldről tér haza? Horvátországban például terjed a vírus, az emberek mégis tömegével mennek oda nyaralni.

Szerintem a kötelező karanténnak egy sor más korlátozó intézkedéssel együtt lehet ereje. Egy céltudatos társadalomban azonban ezekre nem kellene, hogy szükség legyen. A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban továbbra is úgy gondolom, hogy a kórházakba, elfekvő osztályokra történő bejutását kell mindenképpen megakadályozni, ahol még lehet, ahol ez még nem történt meg. A kórházból pedig, ahova bevitték, semmiképpen se kerüljön ki.

Hazautazás után is legyünk óvatosak, kerüljük a tömeget, akkor is, ha senki a környezetünkben nem volt és nem is lett beteg. Még ha készült is valahol bármilyen típusú negatív teszt (sok-sok fertőzés létezik a koronavíruson túlmenően), akkor is érdemes elővigyázatosnak lenni. Nagyon jó lenne, ha mindannyian sokkal egészségtudatosabbak lennénk.

Ebbe beletartozik a fertőzések terjesztésének egyéni, aktív korlátozása is, de a legelső helyen talán a dohányzás azonnali abbahagyása áll. Ez akkora ellensége az emberiségnek, amelyet a kórokozók talán együttvéve sem jelentenek. Mindegyik betegséggel, környezeti ártalommal szemben a maga súlyának megfelelően érdemes fellépni. Az aránytalan lépések előbb-utóbb visszaütnek.

Több virológus is kifejtette, hogy ha lesz a járványnak második hulláma, akkor azt külföldről fog érkezni. Erre példa a karvinái bányászok esete is, akik közül a Szlovákiába hazautazók be is hozták a vírust. Osztja ezt a nézetet?

Tekintve, hogy belföldi új megbetegedés alig volt, egyértelműen ez a legvalószínűbb szerintem is. A külföldi munkavégzés talán annyiban más a kirándulástól, hogy sok esetben túlhajszolják, kizsigerelik a munkavállalókat. Alig törődnek a védelmükkel, összezsúfolva dolgoznak, alig alszanak. Nyilván fogékonyabbak is ezért bárminemű fertőzésre. Láthatjuk ezt a nyugati húsüzemek példáin is, sajnos.

Végezetül engedjen meg egy személyesebb kérdést is. Ön hol tölti az idei nyarat, szabadságát?

Legkisebb gyermekünk a nyár közepén lesz féléves, ennek megfelelően tervezzük a kirándulásainkat is.

Rövidebb utakra indulunk, többnyire olyan erdei környezetbe, ahol a nagy hőségben sem kell tartani az erős napfénytől.

Utána megnézzük, valamelyik családtag nem szedett-e össze kullancsot. Vízparti helyeket, városi sétát délelőttre vagy késő délutánra időzítünk. Kisgyermekekkel, csecsemőkkel is lehet, sőt, érdemes kirándulni, de fokozottan figyelni kell a veszélyekre is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.