2021. június 18., 15:54

Ursula von der Leyen Pozsonyba látogat, hogy jóváhagyja a helyreállítási tervet

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke hétfőn (június 21.) Szlovákiába és Ausztriába látogat. Körútja során azokat az országokat keresi fel, amelyek helyreállítási terveit jóváhagyták. Ursula von der Leyent Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa kíséri el.

Ursula von der Leyen
Fotó: AFP
Ursula von der Leyen
Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint Ursula von der Leyen hétfőn folytatja útját azokba az európai országokba, amelyekben az uniós végrehajtó testület már jóváhagyta a nemzeti gazdaságélénkítési tervet, és ezzel lehetőséget kapnak arra, hogy lehívják az EU következő generációs gazdaságélénkítési terve (NGEU) keretében jóváhagyott több milliárd eurót.

A szlovák kormány által kidolgozott 6,6 milliárd euróról szóló terv meghatározza azokat a reformokat és projekteket, amelyeket Szlovákia az ellenállóképesség erősítését segítő pénzügyi eszközök (RRF) segítségével tervez végrehajtani, és amelyek célja, hogy az EU megerősödve kerüljön ki a jelenlegi válságból, valamint végbe menjen a zöld és digitális átalakulás.

Von der Leyen Pozsonyban ismerteti az Európai Bizottság értékelését, és ajánlást tesz az Európa Tanácsnak a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességet segítő terv jóváhagyására.

Találkozik Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnökkel, Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel és Boris Kollárral (Sme rodina), a parlament elnökével.

Szlovákiai látogatása előtt, hétfőn délelőtt az Európai Bizottság vezetője Bécsben találkozik Sebastian Kurz osztrák kancellárral, hogy átadja neki az osztrák gazdaságélénkítési tervről szóló értékelést.

Ursula Von der Leyen mindkét országban megszemléli azokat a projekteket, amelyeket az RRF-eszközökből finanszíroznak.

Portugáliában, Spanyolországban, Görögországban, Dániában és Luxemburgban már járt az Európai Bizottság elnöke. Ezek voltak az első országok, ahol az Európai Bizottság jóváhagyta a koronavírus-járvány utáni helyreállítási tervet.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!