Uniós felmérés: Szlovákia lakosai nem igazán bíznak az oltásban

2021. január 23., 07:18
ma7 | TASR

A COVID-19 elleni védőoltással az európai polgárok 70, a szlovákiai lakosok 62 százaléka oltatná be magát. Ez a Kantar társaság december közepén készített közvélemény-kutatásából derül ki, melynek eredményeit pénteken tette közzé az Európai Bizottság. Szlovákia a felmérés szerint azon országok közé tartozik, amelynek lakosai a legkevésbé bíznak az oltásban.

Fotó: TASR

A felmérésbe 24 424 válaszadót vontak be az Európai Unió mind a 27 tagállamából. A megkérdezettek 62,6 százaléka véli úgy, hogy az új koronavírus elleni védőoltás biztonságos. Ezzel az állítással nem ért egyet a válaszadók 42 százaléka.

Az Európai Unió egészét tekintve a lakosok 73,4 százaléka bízik az új védőoltások hatékonyságában. Az oltást leginkább a bolgárok utasítják el (34 százalékuk soha nem oltatná be magát), majd a szlovénok (33%), a szlovákok és a magyarok (32%). A legkevésbé a máltaiak tartanak az oltástól, majd az írek, a dánok, az olaszok, a lettek, a hollandok és a finnek.

Szlovákia esetében a válaszadók egy része nem zárta ki, hogy megváltoztatná az oltáshoz való hozzáállását, ha a beoltott személyek által bizonyítva látná, hogy a védőoltás biztonságos és hatékony. 66,5 százalékuk bevallotta, hogy ismer olyan embereket, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük, 61,7 százalékuk pedig olyanokat, akik megbetegedtek.

A felmérés szerint a válaszadók többsége (56,9%) több információt akar szerezni azzal kapcsolatban, hogy biztonságos-e a vakcina,

és a megkérdezettek csaknem fele arról is, hogy elég hatékony-e. 56,6 százaléknyian a leghitelesebb forrásnak az egészségügyi dolgozókat, orvosokat, egészségügyi nővéreket és gyógyszerészeket tartják, 42,6 százaléknyian a nemzeti egészségügyi szerveket, 20,3 százaléknyian pedig az EU-t. A felmérés résztvevői kevésbé megbízható forrásnak tartják a médiát (9,4%), a weboldalakat (7,8%) és a közösségi hálókat (5,4%).

Az európai lakosok mintegy 60 százaléka véli úgy, hogy a világjárványnak egyedül az oltás tud véget vetni.

A szlovákiai lakosok 40,7 százaléka ért egyet ezzel az állítással. 67 százalékuk úgy gondolja, hogy az új védőoltásokat túl gyorsan fejlesztették ki, és elhamarkodták a tesztelésüket is.

Azzal az állítással, hogy az EU kulcsszerepet játszott abban, hogy az oltások eljussanak a válaszadók országaiba, legnagyobb arányban a máltaiak (87%), majd a ciprusiak, portugálok, írek és luxemburgiak (70% fölött) értenek egyet. A legkevésbé a visegrádi négyek lakosai adnak hitelt ennek az állításnak, vagyis a csehek (49%), a magyarok, a lengyelek (55%) és a szlovákok (56%).