Ülésezett a kormány, megállapodtak a tesztelésről, többezer katonát vetnek be

Frissítve: 11:40
2021. január 16., 19:59
ma7

Marek Krajčí egészségügyi miniszter a kormány többórás szombati tanácskozását követően bejelentette, megszületett a megállapodás az országos tesztelésről. Részleteket vasárnapra ígért, holnap ugyanis újabb kormányülés lesz. Egyelőre annyit tudni, hogy a tesztelés lebonyolítását ötezer katona fogja segíteni.

Fotó: TASR

A kormány megegyezett a tömeges tesztelés részleteiről, a pozitív mintát produkáló emberek kontaktvizsgálatát is megkezdik

- jelentette be szűkszavúan, az egészségügyi miniszter, aki a tesztelés menetéről további részleteket nem árult el. Annyit mondott csupán, hogy vasárnap újra összeül a kormány, és majd csak ezt követően adnak ki részletesebb információkat.

Az mindenesetre beszédes, hogy a kormányülés után Igor Matovič nem jelent meg a sajtótájékoztatón, távozóban az újságíróknak csak annyit mondott, hogy kérdezzék Marek Krajčít.

Az egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, a járványügyi helyzet Szlovákiában rossz. A teszteléssel azt akarják elérni, hogy ötven százalékkal csökkenjen a fertőzöttek száma - tette hozzá.  

A kormány döntött arról is, hogy az ún. Covid-automatát február 8-án tervezik "bekapcsolni". A COVID-automata néven emlegetett rendszer lényege, hogy nemcsak a járvány pillanatnyi állásáról gyűjt és közöl információkat (például egy adott régió járványhelyzetéről), hanem a szükséges védelmi intézkedéseket is átláthatóvá, logikussá teszi, ezen felül pedig a gyorsabb, hatékonyabb döntéshozatalhoz is hozzájárul.

A szlovák hadsereg ötezer katonája június 30-ig lesz készenlétben.

Részleteket tehát a holnapi (vasárnapi) kormányülést követő sajtótájékoztatón közölnek. A sajtótájékoztató tervezett időpontja 14.00.