2022. június 10., 16:42

Ukrajnából jobbára betegek érkeznek, orvosok alig

Peter Visolajský, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) elnöke szerint a politikusok elvárásával szemben Ukrajnából a háború elől menekülők között elsősorban betegek érkeztek Szlovákiába, orvosok és más egészségügyi szakemberek szinte elhanyagolható számban.

Kellene több orvos
Fotó: Facebook
Illusztráció

Ez tovább növelte a koronavírus-járvány miatt egyébként is leterhelt szlovák betegellátás gondjait.

Visolajský úgy látja, hogy az ukrán orvosok sokkal inkább választják Magyarországot, Lengyelországot vagy Csehországot, mivel ott jóval magasabb bérért dolgozhatnak. Hogy a sok ezernyi ukrán menekült között alig akad egészségügyi dolgozó, jól mutatja, hogy az egészségügyi tárca milyen feltételeket teremt az orvosi ellátás számára.

Az is problematikus, ha a szlovák hatóságok az ukrán orvosokat arra buzdítják, hogy minél nagyobb számban jöjjenek ide. Ukrajnában ugyanis sokkal kevesebb orvos jut ugyanannyi lakosra, mint nálunk, tehát ez a taktika csak tovább ront az ottani egészségellátás helyzetén. Eközben a politikusok azzal dicsekednek, hogy milyen széleskörű segítséget nyújt Szlovákia a háború sújtotta Ukrajnának.

A jelenleg Szlovákiában működő 57 ukrajnai orvos közül 43 érkezett a harcok kitörése után. Többnyire fogorvosokról van szó.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.