2022. november 22., 16:29

Újra terítéken az emissziós ügy, amelyben Slota Ficót is átvágta

Negyvenhét millió eurós kár, de büntetés 15 év után sincs. A szén-dioxid kvóták eladása egy külföldi garázscégnek gyorsan forró politikai üggyé vált. Ennek ellenére egészen idáig senkit sem vontak felelősségre.

gázkibocsátás
Fotó: unsplash.com
Illusztrációs felvétel

A Smer holdudvarából származó, büntetőeljárás alatt álló oligarchánál tett házkutatásnak köszönhetően azonban a rendőrség végül vádat emelt az első három ember ellen, és azt állítja, egyáltalán nem biztos, hogy ők lesznek az utolsók. Az ügy egykori szereplői ugyanis az SNS volt elnökére, Ján Slotára mutogatnak, írja a pravda.sk.

Az emissziós botrány lényege a fel nem használt szén-dioxid kvóták megkérdőjelezhető eladása az amerikai Interblue Group garázscégnek.

Szlovákia 2008-ban 15 millió tonna szabad széndioxid-kvótát adott el 5,05 eurós tonnánkénti áron, miközben egyes környező országok, például Csehország vagy Magyarország kétszeres áron adták el azt ugyanabban az időben.

A tény, hogy a szóban forgó garázscég Japánnak adta le a kibocsátási kvótákat, 47 millió eurós veszteséget okozott az államnak.

Az amerikai Interblue Group utódlási jogát később a svájci Interblue Group AG szerezte meg, amely később több mint 34 millió euróra perelte be a szlovák környezetvédelmi minisztériumot, amiért az nem adott el neki további kvótákat. A környezetvédelmi tárca idén megnyerte a szóban forgó pert.

A rendőrség korábban is folytatott büntetőeljárást a károsanyag-kibocsátás értékesítésének ügyében.

Ám a 2009. december közepén indult büntetőfeljelentést 2013. szeptemberében leállították.

A nyomozást tavaly újították meg, miután a Vámszedő (Mýtnik)-ügyben korrupció miatt 2021 februárja óta vádemelés alatt álló Jozef Brhel oligarchával szembeni razzia során újabb bizonyítékok kerültek elő. Amikor a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) több millió dolláros pályázatok után kezdett el nyomozni a Pénzügyi Igazgatóságnál, átkutatták Brhel irodáját is a pozsonyi Hilton szállodában.

Amint az aktuality.sk portál beszámolt róla, Brhelnél, a HZDS egykori képviselőjénél, később a Smer párthoz közel álló személynél több svájci vagy ciprusi nemzetközi jogsegélyszolgálat dokumentumát találták meg. Ilyen dokumentumokkal csak a nyomozók és ügyészek rendelkezhetnek.

Slota is sorra kerül?

Állítólag éppen a Brhelnél talált dokumentumok szolgáltak az új büntetőeljárás elindításához. A rendőrség a környezetvédelmi minisztérium két akkori hivatalnokát vádolta meg, akik a nyomozók szerint szervezett csoportként követték el a csalást. Néhány hónappal azelőtt azonban az egyik gyanúsított elhunyt.

„Az ügyben három személy, P. H., P. S. és N. H. ellen emeltek vádat szervezett csoport által elkövetett rendkívül súlyos csalás vétsége miatt, amellyel legkevesebb 47 millió eurós kárt okozott” – tájékoztatott Jana Tökölyová, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A rendőrség pontosította, hogy a vádlottak közül ketten a környezetvédelmi minisztérium magas beosztású volt tisztségviselői.

Az egyik vádlott állítólag egy akkori projektmenedzser, aki korábban bevallotta, hogy szoros kapcsolatban áll Ján Slotával, az SNS hajdani elnökével, és több jel alapján éppen ő keresett a legtöbbet az emisszióeladásból. Slota egyelőre nem szerepel az ügyben. A rendőrség azonban megjegyezte, hogy a vádlottak listája idővel bővülhet.

A gyanúsított meghalt

A Speciális Ügyészség 2014-ben közzétette azoknak a személyeknek és cégeknek a névsorát, akiknek a kétes emisszióértékesítésből származó nyereségen állítólag osztozniuk kellett. A dokumentum ugyan nem tartalmaz adatokat a tranzakciók összegéről, de kiderül belőle, hogy a Saint Vincent-szigeten, Belize-ben, Cipruson, Svájcban és Japánban bejegyzett cégek mellett. három szlovák cég és két természetes személy is kapcsolatban állt az Interblue Group céggel.

A pozsonyi Financial Public Service, a losonci Milenium Trading, a zólyomi Karex Food és két személy, Norbert Havalec és Rastislav Bilas szerepelt a svájci igazságügyi hatóságoktól 2010-ben és 2011-ben megszerzett listán.

A múltban Bilas az Interblue Group projektmenedzsereként működött. Norbert Havalec pedig Ján Chrbet (SNS) környezetvédelmi miniszter tanácsadója volt.

A vizsgálat akkor állítólag megerősítette, hogy más jogi vagy természetes személy nem állt üzleti kapcsolatban az Interblue Group LLC céggel.

Bilas ellen azonban már nem indul eljárás. Idén áprilisban a tűzoltók holtak találtak rá a pozsonyi házában, két megmérgezett felnőtt nővel és két gyerekkel együtt. Bár egyelőre semmi sem utal idegenkezűségre, a rendőrség még nem zárta le az emissziókibocsátási ügy egyik szereplője halálának ügyét.

Počiatek Slotát királynak nevezte

Slota mellett állítólag az akkori miniszterelnöknek, Robert Ficónak is nyerészkednie kellett a kibocsátási kvóták eladásából. Erről szól Marian Kočner több mint egyórás rejtett kamerás felvétele Dobroslav Trnka akkori főügyész irodájából. A valószínűleg 2009. januári felvételen az akkori smeres pénzügyminiszter Ján Počiatek beszélget Trnka főügyésszel.

Ez a Slota hihetetlen pénzt keresett. Tavaly kitalált egy új bizniszt, amiről senki sem tudott, a kibocsátási kvóták értékesítését. Valahol említette, hogy vannak valamilyen nemzetközi kvóták, se senki sem tudta, hogy létezik ilyen.

Az a f…sz meg valahonnan előbányászta. Kitalált egy rendszert, hogyan adhatná el valakinek. Valami amerikai-japán konzorciumnak adta el 2,2 milliárdért” – mondta a hangfelvételen Počiatek Trnkának.

„Még Ficót is átverte, a pi…ba, mert nem adta neki oda a felét, valahogy máshogy legombolta, teljesen király, hihetetlen. De hogy ilyen eszébe jutott! Mindenben talál valami rációt. Csak a saját kapujára játszik” – tette hozzá Počiatek.

Fico még miniszterelnökként szorgalmazta az SNS két környezetvédelmi miniszterének, Ján Chrbetnek, aki az Interblue Grouppal szerződést aláírta, és Viliam Turskýnak a leváltását, aki a szerződést nem tudta felmondani. Végül a tárcát elvette a nemzetiektől. Počiatek a Slota és Fico közti állítólagos osztozkodásáról szóló szavai ellenére a Smer elnöke határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.