2023. november 30., 13:59

Újra munkába állhat az a rendőrtiszt, akit Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter felfüggesztett a szolgálat alól

Újra munkába állhat Milan Sabota rendőrtiszt, akit Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter felfüggesztett a szolgálat alól – derül ki a Pozsony IV-es Városi Bíróság sürgősségi végzéséből, melyet Peter Kubina, Sabota jogi képviselője hozott nyilvánosságra.

Matúš Šutaj Eštok
Fotó: TASR

Kubina képviselői a többi felfüggesztett nyomozót is.

Az ügyvéd emlékeztetett, hogy

a bíróság három esetben a rendőrök javára döntött, három esetben pedig megállapította, hogy nem áll hatáskörében döntést hozni, ezért nem foglalt állást a miniszter eljárásával és a bejelentővédelmi törvénnyel kapcsolatban.

Két, egymásnak ellentmondó jogvélemény alakult ki a hatáskörökkel kapcsolatban, ezért a fellebbviteli bíróságnak kell állást foglalnia

– tette hozzá.
Kubina elmondta, a beadványok indoklása azonos volt, és mindegyik ügyben más-más bíró döntött. Hozzátette, a csütörtöki nap a végső határidő, hogy döntés szülessen az utolsó beadvány, Branislav Dunčko rendőr ügyében is.

A belügyminiszter hivatalba lépését követően bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt felfüggesztette a szolgálat alól a Čurilla-nyomozócsoport hat tagját, arra hivatkozva, hogy eljárás folyik ellenük.

Ugyanakkor mivel a nyomozók védett bejelentői státuszt élveznek, a Bejelentővédelmi Hivatal szerint a belügyminiszternek a döntés előtt a hivatalhoz kellett volna fordulnia. Védett bejelentői státusza van Branko Kišš országos rendőrfőkapitány-helyettesnek is. Šutaj Eštok kitart amellett, hogy mindenben a törvények szerint járt el.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.