cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. október 31., 14:41

Újfajta veszélyes drog terjed a fiatalok körében

Az új HHC-P elnevezésű kábítószer egyre népszerűbb Szlovákiában. Legfőképpen a fiatalok körében terjed, akik a fogyasztás után gyakran a sürgősségi osztályon végzik. A szakemberek tétlenül nézik a ”legális fű” terjedését, kérdés, hogy meddig?

Próbálgatják
Fotó: Facebook

Az új ”fű” legális, a gyerekek is könnyen hozzájuthatnak, a HHC-P-t a bevásárlóközpontokban elhelyezett automatákból is könnyen megvásárolhatják. Többen kötöttek ki a sürgősségin, a szakemberek azonban mintha tudomást se vennének erről.

Már dolgoznak a változáson

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint jelenleg még nem tekinthető illegális anyagnak, ez azonban a közeljövőben megváltozhat. ”A HHC-P Olaszországban, Horvátországban és Franciaországban már az illegális drogok listájába tartozik, nálunk még nem beszélhetünk hasonlóról” – áll a minisztérium közleményében. Továbbá hozzátették, már dolgoznak a törvénymódosításon, amelynek értelmében a fiatalok körében terjedő új keletű drogokat az illegális anyagok listájába sorolnák.

A külügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium és az egészségügyi minisztérium együttesen azon vannak, hogy mielőbb kidolgozzanak egy törvényt, amelynek értelmében az újfajta kábítószereket tiltólistára helyeznék”

– zárta közleményét az Egészségügyi Minisztérium.

Könnyen hozzájuthatunk

Az újfajta drog automatákban és e-shopon keresztül is megvásárolható. Az egyik ilyen automatákat üzemeltető cég igazgatója megszólalt az esettel kapcsolatban.

Jelenleg tíz gépet üzemeltetünk Szlovákiában. Az év végéig egy újfajta arcfelismerő rendszerrel ellátott biometrikus technológiát vezetünk be, amely segítségével egyeztetni tudjuk a személyigazolványon szereplő személyt az épp vásároló személlyel”

– fejtette ki Sebastian Škuta, a cbdes.cz e-shop igazgatója.

Škuta az automatákat használó gyerekek szüleinek figyelmét is felhívta erre a problémára. ”Világosítsák fel a gyerekeiket, 18 év alatt ne válasszanak ilyen terméket az automatából, a figyelmeztetés nem hiába van kitéve” – tette hozzá Škuta. Az igazgató az alkoholhoz hasonlította az esetet, szerinte, aki hozzá akar jutni az anyaghoz, az meg is fogja oldani.

Össznépi probléma

Milan Galko, a Besztercebányai Gyermekkorház sürgősségi osztályának vezetője szerint össznépi problémáról beszélhetünk. “A közösségi háló és az ezzel járó frusztrációt a gyerekek nem tudják elviselni, gyakran emiatt nyúlnak elsőként legális, majd illegális drogokhoz“ – tette hozzá Galko. A Kassai Egyetemi Kórház sürgősségi osztályának vezetője, Ladislav Neubert is hasonlóan látja az esetet.

A szakember szerint napjainkban egyre népszerűbbnek számít a drogfogyasztás, amely negatív szociális és lelki hatással lehet az adott személyre. A fogyasztók gyakran végezhetik sürgősségi osztályon, ilyenkor a legfontosabb, hogy minél előbb stabilizálják az állapotukat, majd pedig megállapítsák, milyen anyag váltotta ki az állapotot.

Neubert továbbá hozzátette, a kábítószer egyszeri fogyasztása is komoly tüneteket idézhet elő, elsősorban olyan személyek körében, akik korábban még nem éltek hasonló szerekkel.

Amit az újfajta drogról tudni érdemes

Az AT szanatórium addiktológusa, Rastislav Žemlička szerint a HHC-P egy poliszintetikus kannabinoid, ami a laboratóriumokban újdonságnak számít.

Veszélyes anyagról beszélhetünk, ami leginkább a THC-hez hasonlítható. Ami a tüneteket illeti, pszichoaktívnak tekinthető, az idegrendszerre fejti ki hatását. Nyugtató hatású, örömet okoz és megváltoztatja a személy hangulatát“

– világosított fel Žemlička.

Egyszerűbben fogalmazva, az újfajta kábítószer az illegálisnak számító marihuánához hasonló érzéseket vált ki.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.