cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. július 16., 12:49

Újabb ígéret: a rendkívüli 500 eurót megkapják az egészségügyi dolgozók is

Az egészségügyben dolgozók ősszel ugyanúgy megkapják az 500 eurós juttatást, mint a közszolgálatban alkalmazottak - ígéri Igor Matovič.

Igor Matovič
Fotó: TASR
Az egészségügyi dolgozóknak már most biztosítva van a 2023 januárjától érvényes 6,9%-os valorizáció

- mivel a szlovák gazdaság a 2021-es évben ugyanilyen mértékben erősödött. Hogy tisztességesek legyünk, őket ugyanúgy megilleti az ősszel kifizetendő 500 eurós rendkívüli juttatás is. Így az egészségügyi alkalmazottak ugyanúgy részesülnek a juttatásokból, mint mindenki más“ - írta közösségi oldalán a pénzügyminiszter.

Matovič azt is leírja bejegyzésében, hogy

az új kollektív szerződést még csak a közszolgálatban dolgozókkal (a hivatali alkalmazottaktól kezdve az óvodai szakácsnőkig) írták alá,

ami mintegy 300 ezer dolgozót érint. Az ő esetükben már biztos, hogy szeptemberben megkapják az 500 eurós rendkívüli juttatást, majd január elsejétől a 7%-os emelést (pedagógusok esetében 10%-osat). Később, 2023. szeptember 1-jétől ez a valorizációs százalék 10, illetve pedagógusok esetében 12-re emelkedik. Az új kollektív szerződés 2024. augusztus 31-ig érvényes - tudatta bejegyzésében a pénzügyminiszter.

Az egészségügyben dolgozók esetében egy kicsit más a helyzet. 

Számukra a valorizációs emelkedés automatikusan történik a két évvel ezelőtti átlagfizetések emelkedésének mértékében. Egy példa: az idén 3,8%-ot emelkedett a fizetés az egészségügyben, mivel 2020-ban ekkora mértékben emelkedtek a fizetések Szlovákiában“ - tette hozzá Matovič.

Szeretnénk megegyezni az egészségügyi dolgozókkal. Nekik is vannak elképzeléseik, nekünk is vannak elképzeléseink, meg van a költségvetés nyújtotta lehetőség.

Az elmúlt két hónap alatt körülbelül 10 órányi kemény tárgyalás van mögöttünk és közeledünk a végéhez. A legutóbbi találkozón mindenki megkapta a feladatát, hogy milyen adatokat kell még beszereznie, majd a megegyezés szerint augusztus 9-én folytatjuk a tárgyalást “ - írta bejegyzésében a pénzügyminiszter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.